<p>Hermy Oude Velthuis bij de Oldenzaalse kei. Samen met de andere blazers houden zij de traditie van de midwinterhoorn in leven.</p>

Hermy Oude Velthuis bij de Oldenzaalse kei. Samen met de andere blazers houden zij de traditie van de midwinterhoorn in leven.

(Foto: Picasa)

Hermy Oude Velthuis: een echte Boeskoler in hart en nieren

a’j Mirrewinterhoorn kunt bloazen, op et Loodn Bönneke bint wes, enop de Oldnzelsen kei hebt zetn dan bij met recht nen echten Boeskool.

OLDENZAAL - Hij is geboren in Berghuizen op 3 februari 1954. Op de plaats waar toen Houtzagerij Hendriks was gevestigd aan de Enschedesetraat. Vader was zoals vele vaders in die tijd werkzaam bij de broodheer Gelderman. Moeder was huisvrouw en samen met zijn broer en zus groeiden ze op en hadden een onbekommerde jeugd. In 1955 werd een stuk Berghuizen geannexeerd door Oldenzaal. Nu bijna 68 jaar later is hij, Hermy Oude Velthuis, uitgegroeid tot nen rasechten Boeskool. De ex-Veurman van de Stichting Mirrewinterhoornbloazers had zich samen met de huidige Veurman Robert Brinker en de Oldenzaalse Mirrewinterhoornbloazers ook dit jaar weer volop ingespannen om de traditie van het Mirrewinterhoorn bloazen voort te zetten en uit te dragen. De Mirrewinterhoorn-wandelingen konden dit jaar wel doorgaan, andere activiteiten werden geschrapt.

We blikken even terug. Het was in 1998 dat hij zich aansloot bij een groepje van Mirrewinterhoornbloazers. Ze rolden hun plannen uit: 15 bloaspunten verdeeld over de stad. “D’r kump wat op oe of, maak de borst ma nat, biemekaar bliem was de opdracht” het zijn de legendarische woorden van Oldenzaler en mirrewinterhoornbloazer Tonnie Heinink. En ze zijn bij elkaar gebleven en uitgegroeid tot een stichting met een grote groep actieve bloazers waarbij de jeugd niet ontbreekt. Het ledental van de stichting groeit nog steeds en er is brede steun uit vele lagen in de samenleving. Inmiddels heeft Hermy Oude Velthuis het Veurmanschap van de Stichting Mirrewinterhoornbloazers overgedragen aan Robert Brinker. Den oalen roop zal blijven klinken, samen zullen ze de goede boodschap van vrede, vriendschap en verbondenheid blijven uitdragen. Ai wat doot, doot dan good, een gezegend kerstfeest en een gezond 2022 voor u allen is de wens van Hermy Oude Velthuis.

Midwinterhoorn blazen is een populaire traditie voor jong en oud. Midwinterhoornblazen staat op de immateriele erfgoedlijst van de Unesco. De Oldenzaalse midwinterhoornblazers verzorgen lessen op scholen en vertellen het verhaal achter de midwinterhoorn, het maken, en het bespelen van het instrument. Zo houden zij deze traditie levend voor de volgende generaties. Wilt u meer weten? Kijk dan op hun website: www.midwinterhoornoldenzaal.nl

Meer berichten
 
Auto zoeker