<p>Jesse Jansen Bloas an; hij begon al op 9 jaar oud met het blazen op de midwinterhoorn. Inmiddels heeft hij zich de techniek goed meester gemaakt.</p>

Jesse Jansen Bloas an; hij begon al op 9 jaar oud met het blazen op de midwinterhoorn. Inmiddels heeft hij zich de techniek goed meester gemaakt.

(Foto: )

Poessen en Bloazen in de Boeskoolstad

Het geluid van de Midwinterhoorn draagt ver, wie het eenmaal gehoord heeft en bekend is met het Zonnewende feest, vergeet het geluid nooit meer. Het traditionele midwinterhoornblazen is is al eeuwen oud. Niet voor niets is het midwinterhoornblazen geplaatst op de lijst van het nationaal immaterieel erfgoed van de Unesco.

OLDENZAAL - Jongeren worden geënthousiasmeerd om het midwinterhoornblazen in stand te houden en voort te zetten. Het begon voor velen allemaal met een leeg melk pak van de supermarkt, en een stuk plastic slang. De onderdelen waarmee de vaardigheden van het bloazen bij jongeren werden aangeleerd. Het kennismaken en bekent geraken met deze eeuwenoude traditie, heeft er toe geleid dat jonge jongens en meisjes zijn geraakt en betrokken zijn bij het blazen op de traditionele Mirrewinterhoorn.

Ik (Martin Meijerink) ben een liefhebber van het Mirrewinterhoornblazen en zoals andere senioren hun idool hebben in de voetballerij, zo heb ik mijn idool: de Mirrewinterhoornblazer Jesse Jansen (14). Wanneer BoesCoolTuur langs de Oldenzaalse basisscholen trekt en bij de leerlingen aandacht vraagt voor het borgen van culturele activiteiten in de Boeskoolstad, wordt Jesse Jansen (toen 9) aangeraakt. Zijn belangstelling voor het blazen is gewekt. Hij meld zich aan voor de eerste vier instructielessen bij de Oldenzaalse Midwinterhoornblazers.

Nu heeft zich de techniek van het Midwinter hoornblazen dusdanig eigen gemaakt dat hij respect afdingt bij de oudere midwinterhoornblazers. Voor Jesse is het één van zijn hobby’s. De advent in blazen. Aankondigen de komst van het Christuskind dat geboren gaat worden. Keer op keer, ieder jaar weer in adventstijd. De boodschap van vrede op aarde verkondigen op vele plaatsen in onze Boeskoolstad.’

Velen met mij zijn dan ook verheugd dat de traditionele Midwinterhoornwandeling met een Verhaal op zondag 28 november zijn doorgang gaat vinden. De Stichting Mirrewinterhoornbloazers Oln’zel houdt dan een gezellige Midwinterhoorn Wandeltocht met Verhaal. Traditiegetrouw op de eerste adventzondag kunnen de deelnemers genieten van de klanken van de midwinterhoorn onderweg. Daarnaast zijn er tekeningen van Jan Schoenaker te zien en demonstreren de blazers onderweg hoe de midwinterhoorns worden gemaakt. De wandeling kent drie routes van 5, 8 en 11 kilometer, langs de mooiste plekken van Oldenzaal. Met de toevoeging van de korte route, wordt de wandeling ook geschikt voor het hele gezin. “We zijn blij dat we dit jaar weer een wandeling mogen organiseren. De blazers hebben er zin in om hun verhalen te vertellen en de oale roop te laten klinken. Men rekent op een grote opkomst.” aldus Robert Brinker, veurman van de bloazers.

Mensen kunnen tussen 10.30 en 14.00 uur starten, vanaf NS Station Oldenzaal. Kaarten zijn vanaf nu verkrijgbaar in de voorverkoop bij Tourist Info Oldenzaal. Volwassenen betalen 3,50 euro, kinderen 2,50 euro. Daar zit een consumptie en een kop warme snert bij in. Daarnaast krijgen volwassenen een informatieboekje met leuke wetenswaardigheden. Kaarten kopen kan ook bij de start op 28 november. Bij vragen over de wandeling kunt u bellen met Fred van Eenennaam op 06-53314938. Dit alles blijft uiteraard wel onder voorbehoud van de dan geldende coronamaatregelen.

Meer berichten
 
Auto zoeker