<p>Oldenzaler Ter Laak zijn DNA gaat mee de toren in </p>

Oldenzaler Ter Laak zijn DNA gaat mee de toren in

(Foto: Picasa)

Intocht van de Plechelmusklok

OLDENZAAL - In het verleden vond de jaarlijkse intocht van Prins Carnaval plaats vanaf het station in Oldenzaal. Verklede groepen en personen verwelkomden dan de prinsen die mede er voor zorgden voor dolle dagen vol vreugde en plezier in de Boeskoolstad. Het organiserende bestuur had dan ook geen betere plaats kunnen kiezen als start van de intocht (zege tocht) van de Plechelmusklok door de Oldenzaalse binnenstad, op weg naar het plein bij de Plechelmusbasiliek.

Een extreem gevoel van vreugde kwam over mij en de menigte, enthousiaste mensen dol van vreugde. Weer eens een stadsoptocht en dat nog in het corona tijdperk. Artiesten, straattheater, muzikanten, en prachtig de met bloemen versierde praalwagen getrokken door drie paarden met daarop de Plechelmusklok. Na een reis van meer dan 1.600 km was daar de zegetocht door de Oldenzaalse binnenstad.

Vanaf het station over de Koem, op weg naar de Plechelmusbasiliek met duizenden mensen uitzinnig van vreugde langs de kant. Wanneer de stoet maar even werd opgehouden kwamen de mensen naar de klok om deze even aan te raken. Zo ook Oldenzaler Ter Laak, die wilde dat zijn DNA werd overgebracht op de Plechelmusklok die daar boven in de toren straks vol klank en kleur zijn bijdragen gaat geven aan het klokkengelui in de binnenstad.

Een klok met een gewicht van 3.800 kilo, gemaakt door klokkengieter Abel Portilla uit Vierna in Spanje. Samen met zijn zoon Aser Portilla waren ze afgereisd vanuit Noord – Spanje naar Oldenzaal om de intocht van de Plechelmusklok mee te maken. Beide waren onder de indruk en de euforie van de mensen massa. Ook onze stadsbeiaardier Hylke Bannink was uitzinnig van vreugde. Hij danste als een jongeling vol van vreugde en emotie over het Basiliekplein. Zijn droom gaat in vervulling wanneer hij straks toegerust met zijn 49e basiliekklok zijn klanken over onze stad zal doen klinken. Aan Anton Reef de voorzitter van de stichting Scholtenhaer zijn wij Oldenzalers dank verschuldigd, zijn stichting heeft de klok aan Hylke Bannink en Oldenzaal geschonken. In de Basiliek was het een waar muzikaal en emotioneel treffen. Toen de zuivere en heldere stemmen van het stadsjongerenkoor het Plechelmuslied inzette, werd ik door emotie overmand en was terug bij de eerste Plechelmus processie na de oorlog in 1945. Plechelmusklok; een geschenk aan de inwoners van de stad. Dat Plechelmus ons mag blijven beschermen ook in coronatijd.

Gedicht: Carillon

Lopend door het Vinken straatje
Waar de eerste Oldenzaalse krant werd gedrukt
Wordt nu oud goud en zilver omgevormd
tot een fraai product.

In dit straatje hoor ik, de klanken van het carillon
dat al vele, vele jaren
een loflied op mijn stad bezong.

De beiaard strooit op speelse wijze
klank en kleur over de stad
Straks zullen 49 klokken beieren,
vrede,vreugde, vrijheid , over ons levens pad

Eerst was Toon, toen kwam Karel
Nu is het Hylke Bannink die ontroert.
Inwoners, passanten, recreanten worden,
muzikaal door de Boeskoolstad gevoerd.

Kaatje Knip september 2021.

Meer berichten
 
Auto zoeker