<p>Groente, fruit, zuivel, brood, pasta en vlees... jaarlijks gooien we met zijn allen ruim 590 miljoen kilo eten weg. De Verspillingsvrije Week wil mensen hier bewuster van maken.</p>

Groente, fruit, zuivel, brood, pasta en vlees... jaarlijks gooien we met zijn allen ruim 590 miljoen kilo eten weg. De Verspillingsvrije Week wil mensen hier bewuster van maken.

(Foto: Shutterstock)

Voedsel verdwijnt te vaak in afvalbak

TWENTE - Als Nederlanders zitten we in een gelukkige positie ten opzichte van veel andere aardbewoners: we hebben voldoende te eten. Te veel zelfs, gezien de cijfers van obesitas en voedselverspilling. Helaas zijn veel mensen zich niet bewust van de hoeveelheid voedsel die uiteindelijk weer bij het afval komt. De Verspillingsvrije Week, van 7 tot en met 13 september, heeft als doel om meer bewustzijn te kweken.

De Verspillingsvrije Week is een initiatief van stichting Samen Tegen Voedselverspilling, waarin onder meer het Voedingscentrum en het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit participeren. Voedselverspilling is een groter probleem dan menigeen denkt. Jaarlijks verdwijnt negen procent van al ons eten ongebruikt in de afvalbak. Dit komt neer op 34 kilo voedsel per persoon, per jaar. Alle huishoudens bij elkaar verspillen zo ruim 590 miljoen kilo voedsel.


Minder grondstoffen

Een belangrijk aspect in het terugdringen van voedselverspilling is duurzaamheid. De productie van voedsel vergt namelijk veel kostbare grondstoffen en ons eten legt vaak een hele weg af voor het op ons bord komt. Wanneer we minder weggooien en minder consumeren dragen we dus positief bij aan een betere wereld, zo is de boodschap.


Goede tips
De Verspillingsvrije Week geeft op www.samentegenvoedselverspilling.nl de nodige tips om per productcategorie de verspilling terug te dringen. Neem bijvoorbeeld de categorie broden; nu gooien we nog zo’n 2 miljoen broden per week weg. Brood blijft in een afgesloten broodzak zo’n 2 tot 4 dagen goed. Direct invriezen na aankoop, eventueel in kleinere porties, maakt het makkelijk om dagelijks alleen te ontdooien wat men nodig heeft. In de vriezer blijft brood namelijk een maand houdbaar. Bovendien is oud brood ook goed bruikbaar: maak bijvoorbeeld wentelteefjes, broodpizza of een broodquiche. Ook oud brood vermalen tot paneermeel is een mogelijkheid. Als onderdeel van de Verspillingsvrije Week worden ook leerlingen op het voortgezet onderwijs geprikkeld om bewuster om te gaan met eten; jong geleerd is immers oud gedaan. Zo is er voor leerlingen van het VMBO en MBO een ‘Recepten Challenge’ opgezet door de Provincie Overijssel. Hierbij worden zij uitgedaagd om een leuk recept te bedenken waarin restanten eten verwerkt zijn. De bedenker van het beste recept maakt bovendien kans op een waardebon van 50 euro én hun hele klas wordt in het zonnetje gezet.

De Redactie

Meer berichten
 
Auto zoeker