<p>Francesco de Oldenzaalse Italiaan en Salvatore de Italiaanse Oldenzaler.</p>

Francesco de Oldenzaalse Italiaan en Salvatore de Italiaanse Oldenzaler.

(Foto: )

Terug in de tijd met Italiaanse verhalen

OLDENZAAL - Het productieteam van theatergroep de Jonge Honden laat weten dat de voorstellingen van de Spaghettirellen die worden opgevoerd op de Ganzenmarkt in Oldenzaal allemaal uitverkocht zijn. Begrijpelijk, want de nog in leven zijnde Oldenzaalse jongens en meisjes van destijds willen de herinneringen van toen nog wel eens herbeleven. 

De Italiaanse vereniging A.C.L.I. vierde in mei 2016 haar veertigjarig bestaan. Het was de toenmalige Oldenzaalse burgemeester Theo Schouten toen niet ontgaan, het belang van de Italiaanse vereniging. Hij sprak dan ook zijn waardering uit naar het bestuur. De drie bestuurders van A.C.L.I., Olindo Cestrone †, Vincenzo Cimballi en Salvatore Ierna ontvingen destijds de Stadsoorkonde van de gemeente Oldenzaal. De knappe en nooit getrouwde Olindo Cestrone † is inmiddels overleden, maar de nog in leven zijnde Vincenzo en Salvatore zijn genodigd door de theatergroep om de voorstelling bij te wonen.

De verhalen zijn er - maar er zijn ook verschillende lezingen. Het verhaal, bij de aankomst van de eerste Italianen in Oldenzaal, waarbij Angelo Franceschina †, de vader van Francesco Antonio (Chisco), een belangrijke rol vervulde ontbreekt. Angelo was de tolk voor het gemeentebestuur van Oldenzaal, de firma Molkenboer en de firma Gelderman. Hij vervulde een belangrijke rol tussen de Italiaanse werknemers en de overheid.

Renate Cimballie en Ria Ierna, beide getrouwd met hun uitverkoren Italiaan, zullen met genoegen nu als toeschouwers kijken naar het spektakel dat zal worden opgevoerd van 9 tot en met 12 september op de Ganzenmarkt in Oldenzaal. Spaghettirellen wordt geregisseerd door Jolmer Versteeg, artistiek leider van Theatergroep De Jonge Honden. De theatergroep brengt een herkenbaar en aansprekend verhaal dat weliswaar zestig jaar geleden in Oldenzaal heeft plaatsgevonden maar dat ook nu nog zijn weerklank vindt in deze huidige tijd. Hopelijk gaan de weergoden Oldenzaal die avonden van regen ontzien, want de voorstellingen vinden in de open luchtplaats. Bijzonder is dat de Oldenzaalse Annet Ruiter een rol vervult in de cast.

Het Spoor Terug - Over het leven van zes Italiaanse textielarbeiders in Twente In 1960 sloot de Nederlandse overheid met Italië een wervingsverdrag af om vooral uit Zuid-Italië jonge ongehuwde mannen aan te trekken. Velen gingen werken in de Twentse textielindustrie. In het sociale leven vielen de donkere Italianen op. Ze gaven kleur aan de grauwe samenleving en wekten met hun charmes soms ook jaloezie op. 

Met de teloorgang van de textielindustrie keerden velen terug naar hun vaderland. Degenen die bleven vonden hier de liefde en kansen om zich te ontwikkelen. Die hebben ze met beide handen gegrepen. De documentaire van Renata de Frankrijker beveel ik bij u aan. De prachtige verhalen van Vincenzo, Mario, Ignazio, Filippo, Marcello en Salvatore begeleiden ons langzaam terug naar Twente anno 2020. Het programma begint met een korte tijdreis met beelden uit de Frankrijker’s jeugd om in de sfeer te komen van de jaren ’60 en’70. Dinsdag 7 september 2021 is deze te zien om 16.00 uur in de Asitozaal Schouwburg Hengelo. Kijk ook op: www.schouwburghengelo.nl voor vele voorstellingen.

Meer berichten
 
Auto zoeker