Afbeelding

Alsnog een plaquette voor zilveren Paralympiër

Algemeen

OLDENZAAL - De gemeente Oldenzaal is altijd erg trots op de sportieve prestaties van haar inwoners. Oldenzaal kent diverse toptalenten: scheidsrechter Björn Kuipers, turnsters Sanne en Lieke Wevers, maar ook Erna Zwiers. Zij krijgt nu - weliswaar wat verlaat - alsnog een blijvend stukje waardering voor haar prestaties.

In 1996 behaalde Erna Zwiers de zilveren medaille op de Paralympische Spelen in Atlanta. Erna is destijds door een sportongeval in een rolstoel terecht gekomen. Tijdens haar revalidatie-programma kwam ze in aanraking met het rolstoelbasketbal. Haar prestaties op dit vlak bleken dusdanig dat ze werd gevraagd om deel te nemen aan het Nederlandse team. Erna heeft met dit team in 1992, 1993, 1994 en 1995 deelgenomen aan het WK en EK. In die periode heeft ze met het Nederlandse damesteam drie keer goud gewonnen en heeft ze de vierde plek behaald bij het WK. In 1993 werd ze bij de Oldenzaalse sportverkiezingen gekozen tot sportvrouw van het jaar. Verder heeft ze in 1996 deelgenomen aan de Paralympische Spelen in Atlanta waar zij in de finale heeft verloren van Canada en zilver heeft gehaald.

Deze donderdag legde Erna haar eigen plaquette in de lokale Walk of Fame aan de Grootestraat. Dit als waardering voor al deze bijzondere prestaties die zij heeft geleverd. Het college van B&W biedt Oldenzalers die tijdens de Olympische of Paralympische Spelen een medaille hebben behaald een plaquette in de Grootestraat aan. Het college benadrukt daarmee hetbelang van sport voor de Oldenzaalse samenleving en waardeert de sporter voor zijn/haar inzet.

Na het leggen van de plaquette door Erna Zwiers is de zogenoemde ‘Walk of fame’ compleet en bestaat dan uit plaquettes van Hennie Kuiper (Olympische Spelen in München, 1972). Ellen Van Langen (Olympische Spelen in Barcelona, 1992). Erna Zwiers (Paralympische Spelen in Atlanta, 1996). Magda Toeters (Paralympische Spelen in Londen, 2012 en Paralympische Spelen in Rio, 2016) en Sanne Wevers (Olympische Spelen in Rio, 2016).

Het doel achter de Walk of Fame is tweeledig voor de gemeente. Naast dat het ook echt de betrokken sporters zelf eert, dient deze ook als inspiratie voor juist de jonge, aanstormende talenten die Oldenzaal rijk is. Dankzij hard werk, opoffering en soms grote persoonlijke uitdagingen is het mogelijk om de top te bereiken op sportief vlak. Zeker ook voor mensen die door hun beperking al veel extra fysieke en mentale barrières moeten overwinnen om te kúnnen sporten op topniveau. Hopelijk komen er in de toekomst dus nog veel meer plaquettes bij.

basketbal
Afbeelding
Kunststof kozijnen, rolluiken en meer 9 uur geleden
Afbeelding
Geen voetbal zónder vrijwilligers... 23 mrt, 13:27
Afbeelding
Laat je garderobe stralen met de lente- en zomercollectie van Geisha 23 mrt, 09:57
Afbeelding
Geslaagd toernooi van taekwondo-tak Hantei 22 mrt, 12:25
Afbeelding
Dierenambulance zoekt vrijwilligers 22 mrt, 12:10
Afbeelding
Opvangplekken voor Oekraïners 22 mrt, 11:34
Het team van Gastouderopvang Linds.
Gezellige opvang bij Gastouder Linds 22 mrt, 11:30
Afbeelding
Techniek Tastbaar bij TCC 22 mrt, 11:26