<p>In heel Twente worden weer opruimacties gehouden om zwerfafval uit de openbare ruimte te halen.</p>

In heel Twente worden weer opruimacties gehouden om zwerfafval uit de openbare ruimte te halen.

(Foto: )

Aan de slag voor een schonere wereld

TWENTE - Een schone, aangename leefomgeving is iets waar wij allemaal baat bij hebben. Toch is dit zeker niet vanzelfsprekend. Wie eens goed zijn ogen de kost geeft in de openbare ruimte signaleert dat er nog steeds veel zwerfafval op straat ligt. Dit is landelijk één van de grootste ergernissen. Naast dat het de buurt een lelijke aanblik geeft trekt het ook ongedierte aan. Eén van de jaarlijkse acties om hier verandering in te brengen is World Cleanup Day. Deze zal gehouden worden op zaterdag 18 september.

Dat zwerfafval een probleem is moge duidelijk zijn. Maar de exacte omvang van dit probleem is alleen niet te geven. De schatting van Milieu Centraal heeft een foutmarge zo groot dat je er een vuilniswagen doorheen kan rijden. Volgens hen komt  er jaarlijks tussen de 35 en 140 miljoen kilo zwerfafval op straat terecht. Let wel: per jaar. Maar omdat veel soorten afval juist erg lang duren om afgebroken te worden in de natuur, blijft het er vaak ook erg lang liggen. Zo vergaat kauwgom pas na 20 jaar en aluminium blikjes vergaan nauwelijks. Het opruimen van het zwerfafval kost overheden jaarlijks ook zo’n 200 miljoen euro.

Als we kijken naar de soorten zwerfafval worden snoepwikkels, blikjes, sigarettenpeuken en kauwgomresten het meeste aangetroffen. Dit blijkt ook uit onderzoek van Rijkswaterstaat na het opruimen van de bermen. In ieder geval op het gebied van blikjes zijn er positieve ontwikkelingen: er komt statiegeld op wat het klakkeloos weggooien van blikjes onaantrekkelijk moet maken.

Wat er ook ligt, op 18 september komen weer veel mensen in actie om het op te ruimen. In het kader van World Cleanup Day worden lokale acties gehouden, waarvan een overzicht te vinden is op www.nederlandschoon.nl Naast dat u aan kunt haken bij een lokale opruimactie, kunt u uiteraard ook zélf iets organiseren met de buurt om bijvoorbeeld een plantsoen voor de deur op te ruimen. Verder is het uiteraard ook fijn als mensen individueel wat rommel opruimen wanneer ze wat tegenkomen op straat.

Veel gemeenten ondersteunen World Cleanup Day en andere opruimacties die buurtbewoners zelf organiseren. Vaak kan men dan bij de gemeente opruimhulpmiddelen krijgen zoals handschoenen, fluorescerende hesjes, grijpstokken en afvalzakken. Veel gemeenten halen zelfs als service na afloop het opgeruimde afval op. Vraag bij uw eigen gemeente wat de mogelijkheden zijn om steun te krijgen wanneer u graag een opruimactie wilt houden op World Cleanup Day of een ander moment.

Meer berichten
 
Auto zoeker