<p>Deelnemers aan de Kunstbrouwerij in de Hofkerk. Kunst- en cultuurdeelname zijn een goede manier om actief en betrokken te blijven bij de gemeenschap in de brede zin.</p>

Deelnemers aan de Kunstbrouwerij in de Hofkerk. Kunst- en cultuurdeelname zijn een goede manier om actief en betrokken te blijven bij de gemeenschap in de brede zin.

(Foto: Martin Meijerink)

De Kunstbrouwerij

OLDENZAAL - Ze zijn nu ruim twee jaar met elkaar in de weer, om hun kunstuitingen te realiseren. Aangemoedigd en opgezet door Kaliber Kunstenschool, Fit-Art en vele Fondsen is men voor twee jaar geleden gestart met het project Twents Zilver ‘Kwiek met Kunst’.

Dinsdagmorgen was ik uitgenodigd om een kijkje te nemen in de Kunstbrouwerij in Oldenzaal. In veel kerkgebouwen en kloosters is men eeuwenlang in de weer geweest om kunstuitingen tot stand te brengen en met succes. Nu ook in de keuken van de Hofkerk in Oldenzaal. Wanneer ik bij de zijingang aankom, zie ik dat een jongere man met paardenstaart en gekleed in een witte overal bezig is een schilderskist naar binnen te dragen. De wat oudere man draait zich om en ik kijk in de pretogen van Joop Hemmelder. Hij is geen onbekende in de Oldenzaalse kunstenaarswereld. 

De man in de witte overall blijkt een Kwiekmaker te zijn die betrokken is bij het project ‘Kwiek met Kunst’. Hij begroet mij met een hartelijk welkom in de Kunstbrouwerij. Hier in de keuken op redelijke afstand van elkaar zit een groepje van zes creatievelingen die worden aangemoedigd en gestimuleerd door de Kwiekmaker. Om wat verloren dreigde te gaan, opnieuw tot leven te brengen. Hier in de Hofkerk keuken waar het kopje koffie niet ontbreekt komen ze wekelijks samen. Toos, Helma, Joop, Toos 2 en Fiet, vijf Oldenzaalse senioren die voor twee jaar geleden zich hebben aangemeld bij het project Twents Zilver. De Kwiekmaker is Rob van Putten uit Bathmen. Theatervormgever, beeldend kunstenaar, decorontwerper bij de Nederlandse Reisopera en nu mede-inspirator in de Oldenzaalse Kunstbrouwerij.

Wanneer Helma en Rob elkaar voor het eerst ontmoeten en ze de Kunstbrouwerij tot leven brengen zijn het niet alleen de teken- en schildersvaardigheden die opnieuw tot zingeving worden gebracht. Want zo blijkt bij het tekenen en schilderen, de stilte, de overdenkingen die ontstaan, de dwalingen door het verleden, de zin en de onzin van het leven dat voorbij is gegaan. Maar ook uitingen in de eigen levensverhalen, over verleden en heden, over oorlog en bevrijding. Rijkelijk belonen ze elkaar met de verhalen uit hun jeugd over de oorlog en meer. Samen hebben ze zich ze twee jaar lang op het kunstzinnige avonturen pad begeven. Ontwikkeling, groei, plezier en verbindingen zijn tot stand gebracht. Dit maakt het leven in de samenleving mooier. Dus doe mee met Twents Zilver en laat je informeren of meld je aan stuur een mail naar: Twentszilver@fitart.nl

Tekst: Martin Meijerink

Meer berichten
 
Auto zoeker