Toename van inbraken en diefstallen de afgelopen tijd

OLDENZAAL - De politie krijgt de afgelopen tijd weer een groter aantal meldingen van inbraken in schuren en woningen evenals diefstallen. Onder meer in de wijk De Thij stijgt dit aantal fors de afgelopen tijd. De politie deed zelf al veel aan voorlichting, maar uiteindelijk zijn het de inwoners zélf die actie moeten ondernemen.

Als gevolg van de coronacrisis waren meer mensen het afgelopen jaar vaker bij huis. Het thuiswerken, de kinderen die niet naar school konden, alles droeg bij aan een meer bewoonde buurt. Dit had als positief effect dat ook het aantal inbraken afnam. Immers, inbrekers troffen minder vaak een lege woning aan en een drukkere buurt is ook alerter op verdachte situaties. Nu zien we weer het tegenovergestelde: mensen zijn meer van huis, buurten zijn leger waardoor ook het inbraakrisico toegenomen is. Daarnaast hebben dieven het gemunt op elektrische fietsen. De politie in Oldenzaal hield de afgelopen jaren al regelmatig de bekende Witte Voetjes-actie. Hierbij laten zij een voorlichtingsfolder in de vorm van een voetafdruk achter in woningen en schuren die slecht beveiligd zijn. Wanneer een politieman zo’n flyer door een open raam neer kan leggen, kan een dief immers óók makkelijk binnen komen. Op 15 juni werd deze actie weer gehouden in De Thij.

Rode loper
Helaas zijn er ook bewoners die haast de rode loper uitleggen voor het dievengilde. Zo trof de politie tijdens de actie onder meer schuren en bijkeukens aan waar deuren gewoon open stonden. Ook stonden fietsen buiten met de sleutel er nog in. Sterker nog, soms zelfs met de complete sleutelbos, met huissleutels, voorzien van een adreslabel. Tja, makkelijker kun je het de dief niet maken natuurlijk. De politie adviseert uiteraard om de schuur en woning altijd goed af te sluiten met deugdelijk hang- en sluitwerk. Ook met relatief kleine gedragsveranderingen kun je het de inbreker lastiger maken. Snoei bijvoorbeeld planten bij de voordeur zodat een inbreker niet beschut kan werken. En zet ook de afvalcontainers niet pal naast ramen, aangezien inbrekers deze kunnen gebruiken als handig opstapje. Daarnaast kunnen buurtbewoners zich aanmelden voor een lokale WhatsApp-groep

Meer berichten
 
Auto zoeker