Afbeelding
Foto: Picasa

Anne Frank-tentoonstelling: Laat me mezelf zijn

Algemeen

OLDENZAAL - Van de reizende tentoonstelling ‘Laat me mezelf zijn’ – Het levensverhaal van Anne Frank – is een speciale buitenversie gemaakt. De tentoonstelling werd afgelopen zaterdag voor het eerst in Oldenzaal getoond. Deze is tot en met zondag te bezichtigen in de herdenkingstuin van het gemeentehuis.

De tentoonstelling toont het levensverhaal van Anne Frank in de context van de tijd waarin zij leefde en heeft daarnaast vijf educatieve modules die ingaan op de hedendaagse betekenis van de geschiedenis van Anne Frank. Deze tentoonstelling vertelt de persoonlijke geschiedenis van Anne Frank en de onderduikers van het Achterhuis, dat tegen de achtergrond van de Tweede Wereldoorlog en de Jodenvervolging. De titel ‘Laat me mezelf zijn’ is ontleend aan een citaat uit het dagboek van Anne Frank. “Ik weet wat ik wil, ik heb een doel, heb een mening, heb een geloof en een liefde.”

Weinig jeugd
De opening werd zaterdagmiddag om 14.00 uur verricht door burgemeester Patrick Welman. Wanneer de koffie en het gebak zijn verorberd keren de genodigden huiswaarts. Er zijn toch nog een klein aantal personen waaronder de 92-jarige Herbert Zwartz die echte belangstelling tonen voor het tentoongestelde verhaal van Anne Frank. Herbert Zwartz uit Enschede spreekt dan ook zijn verwondering uit over het bezoekersaantal en met name het afwezig zijn van jongeren. Herbert Zwartz geeft de tentoonstelling een hoge waardering: cijfer 10, maar hoopt wel dat meer jongeren en ouderen ondanks de warmte en corona deze tentoonstelling bezoeken. De tentoonstelling is slechts een week in Oldenzaal te bezoeken. Mogelijk ziet het comité vieren en herdenken nog kans om op een later tijdstip deze unieke tentoonstelling langduriger in Oldenzaal te laten zien.

Groot belang
De tentoonstelling is er op gericht om zoveel mogelijk mensen dit belangrijke verhaal te vertellen, waaronder juist ook de jeugd. De boodschap is dat vrijheid zeker niet vanzelfsprekend is.

Foto en tekst Martin Meijerink. Foto: Herbert Zwartz bezoekt na de opening de tentoonstelling.

!
Afbeelding
Nieuwe schrijfgroep 25 sep, 14:08
Afbeelding
Goede wijn behoeft geen krans: geslaagd eerste Twents Wijnfeest 25 sep, 13:06
Afbeelding
Leer anders naar kunst te kijken met deze cursus 24 sep, 14:25
Afbeelding
Kledinginzameling voor maneges met goed doel 24 sep, 13:04
Afbeelding
Gemeente praat met sportsector 23 sep, 15:11
Afbeelding
De kermiskroket gaat met de tijd mee 23 sep, 14:20
Afbeelding
GGD Twente voert weer een groot onderzoek uit 23 sep, 13:50
Afbeelding
Rabobank geeft de clubs een steuntje in de rug 23 sep, 13:29