Afbeelding

Oldenzaal wil bouwvoorschriften stroomlijnen

Algemeen

OLDENZAAL - De gemeente gaat beginnen met een proef om bouwvoorschriften niet meer zelf te controleren, maar dit door de bouwer zelf te laten doen via een externe partij. Dit is een uitvloeisel van de nieuwe Wet kwaliteitsborging voor het bouwen.

Om alvast ervaring op te doen met deze nieuwe wet gaan projectontwikkelaar Janssen de Jong en de gemeente Oldenzaal een proefproject draaien op ’t Leemer. Op woensdag 19 mei gaven wethouder Alida Renkema en directeur Louis Camps van Janssen de Jong Bouw het officiële startschot. ’t Leemer is één van de projecten in Twente waarmee wordt geoefend met de nieuwe wet.

Achtergrond
Bewoners en gebruikers willen kwalitatief goede gebouwen. Bijvoorbeeld met een goede brandveiligheid en een laag energieverbruik. De overheid wil meer toezicht en controle in de bouw, zodat bouwers zich aan de geldende kwaliteitseisen houden. De Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) gaat hiervoor zorgen. Deze wet treedt naar verwachting op 1 januari 2022 in werking. De Wkb regelt dat de gemeente niet meer toetst aan de bouwtechnische regels. Een zogeheten private kwaliteitsborger gaat dit doet (vergelijkbaar met een APK-keurmeester). Als er een vergunning voor het bouwen wordt aangevraagd, gaat de gemeente deze straks niet meer toetsen aan het Bouwbesluit (de bouwtechnische regels). Dit zal de private kwaliteitsborger gaan doen. De bouwer zal die zelf moeten inschakelen, dat doet de gemeente niet. Kwaliteitsborgers houden als private toetsers toezicht op de bouw. De gemeente doet als bevoegd gezag een stapje terug, maar blijft wel verantwoordelijk voor de handhaving.

‘t Leemer
Onder het motto ‘samen oefenen in de praktijk’ gaan projectontwikkelaar Janssen de Jong en gemeente Oldenzaal aan de slag met het proefproject. Het proefproject ‘t Leemer ligt in de woonwijk Stakenbeek op het terrein waar het voormalig sportcentrum stond. Er wordt proef gedraaid met de bouw van negen woningen.

Gezellig samen aan de Hoftafel in de Hofkeuken (foto: Martin Meijerink).
Weer maandelijks samen eten en genieten in de Hofkerk 13 apr, 18:29
Afbeelding
Waarom een kampeertent essentieel is voor de perfecte kampeertrip 13 apr, 11:28
Lloyd Spiegel en Leif de Leeuw en Sem Jansen zullen het eerste jubileum-dubbelconcert verzorgen.
Jubileum-dubbelconcerten: Cobblestone bestaat al 20 jaar 12 apr, 19:58
Fanatieke lezers Saar Grundel (rechts) en Suus Bakker van basisschool de Leemstee in Bibliotheek Oldenzaal bij de display tafel Kinderjury 2024.
Het beste boek gekozen door kinderen 12 apr, 17:32
Opnieuw bouwen, gebruiken als huis van de stad of het kleiner maken van het stadhuis?
Opties voor toekomst stadhuis zijn op hoofdlijnen uitgewerkt 12 apr, 13:25
Afbeelding
Herdenking April-meistakingen Hengelo 1943 op 29 april 12 apr, 11:56
Anja Borggreve (expositiecommissie De Bond) toont de door Anders ontworpen aankondiging affiche samen met zijn moeder Karin.
Anders Brinksma exposeert in De Bond 12 apr, 09:04
Wieteke Campschreur (35) en Henk Noordanus (62)
Het geeft voldoening om te voelen hoeveel je van betekenis kan zijn 10 apr, 14:01