Afbeelding

Oldenzaal gaat ‘Balkonieren’

Algemeen

OLDENZAAL - Vaste lezers zullen het wellicht zelfs zat zijn, maar we hebben de afgelopen jaren regelmatig aandacht geschonken aan het vergroenen van de tuin. Dit heeft immers veel voordelen qua biodiversiteit, voorkomen van wateroverlast, enzovoorts... Maar wat als je geen tuin hebt, maar wel een balkon? Ook dan is er best veel mogelijk om deze groener te maken.

WBO Wonen, Groei & Bloei Oldenzaal, De Höfte, gemeente en Natuur en Milieu Overijssel zijn nu gestart met het project Balkonieren. Huurders van de flats aan de Johanna van Burenlaan en Berkstraat worden zo uitgedaagd om hun balkon te vergroenen. Afgelopen week kregen belangstellenden al uitleg van leden van Groei & Bloei Oldenzaal en dinsdag was er weer een inloopmoment voor de bewoners aan de Berkstraat, waar zij ook een gratis plant konden krijgen. Ook met weinig ruimte kunnen mensen van een balkon een groen paradijsje maken, zo is de boodschap. “Klimplanten, kruiden, tomaatjes en bloemen. Het kan allemaal op een balkon! Zo wordt het balkon een plek waar je geniet van de bloemen, de vlinders of je eigen kruiden plukt”, aldus Corina Punte van Groei & Bloei Oldenzaal. Tijdens de inloopbijeenkomst afgelopen week lieten leden van Groei & Bloei aan bewoners zien wat er allemaal mogelijk is en waar je zoal op moet letten bij de aanschaf van planten en de inrichting van een balkon. Ze kregen persoonlijk advies en om te beginnen een gratis plantje mee naar huis.

Prikkelende campagne
“Met de campagne Balkonieren willen we mensen op ideeën brengen en enthousiast maken om hun balkon te vergroenen.” Dat is gelukt, zo’n 15 bewoners maakten van de gelegenheid gebruik. De komende maanden heeft ieder de gelegenheid met planten, bloemen en kruiden van het balkon een groen terrasje of een minituintje te maken en daar de zomer van te genieten. Voor de groenste balkons zijn prijzen beschikbaar. De jury bepaalt de prijswinnaars aan het eind van de zomer aan de hand van vóór en na foto’s. Balkonieren is een pilot project, de kennis en ervaringen die worden opgedaan worden met andere woningbouw corporaties in Overijssel gedeeld.

Het team van Kv Java met de overall overwinningsbokaal. (Tekst/foto: Martin Meijerink)
Weer sterk deelnemersveld bij het Hulsbeek Klootschiettoernooi 2024 27 minuten geleden
Afbeelding
Activiteiten voor de Autismeweek 48 minuten geleden
Woonboulevard Almelo trapt de serie braderieën af met een Middeleeuwse Braderie. (Foto: Larissa van Zeist)
Stoomtrein rijdt op tweede paasdag 1 uur geleden
De graven krijgen jaarlijks een schoonmaakbeurt in de aanloop naar de herdenking. (Tekst/foto: Martin Meijerink)
Schoonmaakbeurt voor oorlogsgraven zaterdag 1 uur geleden
Afbeelding
Kunststof kozijnen, rolluiken en meer 22 uur geleden
Afbeelding
Geen voetbal zónder vrijwilligers... 23 mrt, 13:27
Afbeelding
Laat je garderobe stralen met de lente- en zomercollectie van Geisha 23 mrt, 09:57
Afbeelding
Geslaagd toernooi van taekwondo-tak Hantei 22 mrt, 12:25