Afbeelding

Column: Ik stond erbij, luisterde en keek ernaar

Algemeen

Gelukkig is het mij gegeven om ouder te worden en betrokken te zijn en te blijven bij de herinneringen aan de oorlog, de bevrijding, het gedenken en herdenken. Niets is zo ingrijpend in een mensenleven als een oorlog. Het laat de mens die het heeft moeten ondergaan en meegemaakt nooit meer los. Oorlogen schudden landen en volkeren door mekaar. Nog iedere dag, niet hier maar elders in de wereld, veraf maar o zo dichtbij.

We worden opgedeeld in generaties die de oorlog nog hebben meegemaakt en zij die na de oorlog zijn geboren. Gelukkig worden wij ouder steeds ouder en kunnen wij ons verhaal blijven doen. Toch wordt het een sterke minderheid die de oorlog nog zelf aan de lijve heeft ondervonden. Het zet mij en velen met mij aan om nog meer respect te hebben voor de medemensen die zijn gedeporteerd, hun nabestaanden en de nog in leven zijnde oud-strijders. De overgrote meerderheid van ons, kent de persoonlijke gevolgen van strijd voeren en gevangenschap niet. We mogen de donkere bladzijden uit onze geschiedenis nooit of te nimmer vergeten. Mijn leeftijdsgenoten, die generatie, kennen de oorlogsverhalen uit eigen ervaringen en uit de geschiedenisboeken. Wij moesten data en feiten uit het hoofd leren. De huidige generatie maakt gebruik van andere studiemethoden.

Juist daarom is het doorvertellen van diegenen, die de Tweede Wereldoorlog aan de lijve hebben ondervonden zo belangrijk. Wij mogen ons gelukkig prijzen in het onderwijs met de zogeheten herinneringseducatie. Ik heb vorige week een goed gevoel overgehouden bij de Sinti herdenking. Complimenten voor docenten en leerlingen van T.C.C., het (Twents Carmel College) Oldenzaal. In onze stad Oldenzaal doen onze scholengemeenschappen, docenten en studenten heel wat inspanning en ik kan alleen maar blijven hopen dat die verder worden voortgezet. Barend Broekhuizen, ceremoniemeester comité Nationale Feest en Gedenkdagen Oldenzaal, en Herman van de Toorn, de initiatiefnemer van de herdenkingstuin Oldenzaal, waren samen met Bernd Seiger, de maker van het Sinti monument, zeer te spreken en maken samen met mij complimenten naar een ieder die zijn of haar bijdrage heeft gegeven aan dit moment van herdenken.

Kaatjeknip
Reactie: Knipkaatje@gmail.com

Gezellig samen aan de Hoftafel in de Hofkeuken (foto: Martin Meijerink).
Weer maandelijks samen eten en genieten in de Hofkerk 13 apr, 18:29
Lloyd Spiegel en Leif de Leeuw en Sem Jansen zullen het eerste jubileum-dubbelconcert verzorgen.
Jubileum-dubbelconcerten: Cobblestone bestaat al 20 jaar 12 apr, 19:58
Fanatieke lezers Saar Grundel (rechts) en Suus Bakker van basisschool de Leemstee in Bibliotheek Oldenzaal bij de display tafel Kinderjury 2024.
Het beste boek gekozen door kinderen 12 apr, 17:32
Opnieuw bouwen, gebruiken als huis van de stad of het kleiner maken van het stadhuis?
Opties voor toekomst stadhuis zijn op hoofdlijnen uitgewerkt 12 apr, 13:25
Afbeelding
Herdenking April-meistakingen Hengelo 1943 op 29 april 12 apr, 11:56
Anja Borggreve (expositiecommissie De Bond) toont de door Anders ontworpen aankondiging affiche samen met zijn moeder Karin.
Anders Brinksma exposeert in De Bond 12 apr, 09:04
Wieteke Campschreur (35) en Henk Noordanus (62)
Het geeft voldoening om te voelen hoeveel je van betekenis kan zijn 10 apr, 14:01
Afbeelding
'Made In Twente' podcast 8 apr, 11:23