Foto: Martin Meijerink

Sinti herdenking met leerlingen van het TCC

OLDENZAAL - Maandag 17 mei heeft er een sobere en ingetogen herdenking plaatsgevonden ter nagedachtenis aan de Roma en Sinti die vanuit Oldenzaal zijn afgevoerd naar de concentratiekampen.

Op 1 juli 1943 kregen de Roma en Sinti een brief van de nazi’s dat ze niet meer mochten rondtrekken met hun woonwagens. Ze moesten op een vaste plek gaan wonen. Ook de familie Weiss. Ze gingen wonen aan de Poortstraat 21 waar ook de Joodse familie Cohen woonde destijds. In de nacht van 15 op 16 mei 1943 vond de Zigeuner-razzia plaats in ons land. De Joodse familie Cohen werd gedeporteerd en later zes familie leden van de Sinti familie Weiss.

Herdenking
De herdenking maakte een aanvang bij de sociale sofa aan de Oostwal. Vlakbij de plek aan de vroegere Poortstraat 21 waar het huis stond van de familie Cohen. Een plek waar zich in de Tweede Wereldoorlog dramatische dingen hebben afgespeeld. Leerlingen van het Twents Carmel College droegen gedichten voor bij de sociale sofa en er werden bloemen gelegd. Daarna volgde een korte wandeling naar het Sintimonument in de Herdenkingstuin achter het stadhuis waar bij het Sintimonument een herdenkingsplechtigheid plaatsvond. Bijzonder ieder jaar weer, de betrokkenheid van jong en oud bij deze herdenkingen. De woorden van ceremoniemeester van het comité Nationaal Feest en Gedenkdagen Oldenzaal Barend Broekhuizen klinken nog door: “Opdat wij niet vergeten”.

Tekst: Martin Meijerink

Meer berichten
 
Auto zoeker