Proficiat aan Bertha Leerling - van Lente!

OLDENZAAL - We zijn in dezelfde straat opgegroeid; de Carmelstraat. In de wijk die vroeger als het Kana werd aangeduid. Zij woonde met haar ouders op nummer 46 met naast hen de buren Boswinkel (44) en Gringhuis (48). De oorlog was voorbij en ik kreeg van haar vader, die voorzitter was van de duivenvereniging, twee duiven: een doffer en een min. Dat was voor mij het eerste contact met de familie van Lente in het voorjaar van 1949.

Duiven houden werd voor mij een kortstondige hobby, want in 1955 vond ik werk bij de NS in Maastricht. Ik kwam alleen in de weekenden thuis en de verhalen over de oorlog, de onderduiking van vader en broer Gerard in Beuningen, de diefstal van eikenbomen van postbode Alink aan de Visschedijkweg in de oorlogswinter en de woensdagmiddag-verplichting na de oorlog om op het politiebureau te verschijnen bleven onderwerpen van gesprek.

Zo ook het verhaal dat de ronde deed over de nu 100-jarige Bertha Leerling - van Lente. Verhalen opgeslagen in het geheugen maar ook vastgelegd. Soms had ik met haar een kortstondige ontmoeting; maar weinig woorden. Meer woorden kwamen er van haar dochter Joke die mij deelgenoot heeft gemaakt van het oorlog- en levensverhaal van haar en haar moeder. Een verhaal dat bevrijding biedt door er over te praten en er over te schrijven. Het verhaal van Joke moet u nog tegoed houden. Het mag duidelijk zijn dat deze 100-jarige zowel in de oorlogsjaren maar zeker in de jaren daarna een zware last heeft meegedragen. Wanneer ze trouwt met Luther Leerling en haar geluk vindt, breken voor haar jaren aan van onderlinge verbondenheid, vrede, vriendschap en geluk. Kinderen en kleinkinderen zijn ingenomen met moeder en oma. Ze is de honderd voorbij als u dit leest. Haar levensverhaal, het verhaal van Bertha van Lente en haar dochter Joke over de oorlog en de nasleep van de oorlog zal worden gepubliceerd en opgenomen in de reeks van Oldenzaalse nog niet eerder gepubliceerde oorlogsverhalen. Wij de redactie van de Hartkrant Oldenzaal wensen Bertha Leerling - van Lente nog vele onbezorgde jaren en een welgemeend van harte proficiat met uw verjaardag.

Tekst: Martin Meijerink
Foto: Miranda Damhuis

Meer berichten
 
Auto zoeker