Afbeelding

Column: Ochtendgloren

Algemeen

Dinsdagmorgen, de telefoon gaat en de deurbel met het alarm-flitssysteem werkt ook. Alles komt weer tegelijk vandaag. Gewapend met mondkapje staat ze voor de deur met haar collectebus. “Goedemorgen Kaatje, ik collecteer voor de Zonnebloem weet je. Gisteren het Hooiland afgewerkt en nu is de Bloemenstraat aan de beurt.” Knap. Respect heb ik voor al die vrouwen en mannen, die ondanks corona niet verzaken.

Respect, ook een klein beetje voor mijzelf, ik heb mij ook dit jaar weer redelijk aan de afspraak met mijn vriend Hassan kunnen houden. De regels van de Ramadan heb ik redelijk nageleefd. Moest even weer op de rem trappen, minder gegeten en minder gedronken. Ben ook met mij zelf in gebed gegaan en opnieuw ontdekt dat bezinning en overdenking een verrijking kan zijn in dit bijzonder bestaan. Goede tijden, slechte tijden en juist dat laatste vraagt om herbezinning en bijstelling. Het gebed heeft voor mij vruchten afgeworpen, maar ook naar die ander die ik mogelijk tekort had gedaan.

Dit jaar vierde ik het Suikerfeest niet in of bij de Moskee maar op het voetbalveld van Barbaros in Hengelo. Mijn eigen gebedskleedje mee want het voelt pijnlijk aan het kunstgrasveld van Barbaros. Donderdagmorgen zes uur, bij de opkomende zon samen in gebed. Daarna dauwtrappen, dat was voor mij voor mij heel bijzonder. Niet zoals vroeger bij vader achterop de fiets en samen ‘ekkelbrommers’ zoeken. Nee, dit jaar geheel anders. Ik parkeer mijn auto in het buitengebied van Rossum, haal mijn vouwfietsje uit de kofferbak, en ga naar mijn geliefd terras van de Boeren bistro ‘t Peuleke in Rossum. Deuren en hekken dicht. Geen ontbijtje, mogelijk biedt Everloo uitkomst, ook dat viel tegen. Ook het Sterrebos in Beuningen en ‘t Paviljoen in het Lutterzand geven geen gehoor aan het Hemelvaart ontbijtje.

De enige vreugde die mij wordt gegeven zijn de vijf vriendelijke meiden van scholengemeenschap de Grundel uit Hengelo. Weinig, zeer weinig dauwtrappers ben ik tegengekomen, gaat deze traditie dan ook zijn te neergang? Toch was alles voorhanden, dauw, laag hangende nevel en mist en een opkomende zon die ons mooie Twente en de mensen warmte geeft.

Kaatjeknip
Reactie: knipkaatje@gmail.com

Ester Bertholet.
Hartkloppingen - of toch lentekriebels? 21 apr, 14:26
Sporten, of juist actief zijn binnen een vereniging dragen bij aan de vitaliteit in de brede zin.
SCP-rapport: investeren in vitale senioren blijft erg belangrijk 21 apr, 13:05
Koffie is voor veel mensen synoniem met gezelligheid, gastvrijheid en sfeer. Maar te veel kan nadelig zijn.
Eén kopje koffie: is het zwarte goud ook goed voor senioren? 20 apr, 14:00
Muziekliefhebbers moeten zeker eens een kijkje nemen bij de Muziekbank.
De Muziekbank in de bibliotheek 20 apr, 13:03
Jan Wegdam met een bijzonder keramiek product, de Breed bek Kikker. (Tekst/foto: Martin Meijerink)
Expositie werken Stichting Art Brut KIK in Stadstheater De Bond 19 apr, 15:56
Afbeelding
Zaaiactie voor de bijen 19 apr, 15:41
Lekker eten, gezelligheid en gemeenschap. Daar draait het om bij het Suikerfeest. (Tekst: Martin Meijerink)
Gezellige afsluiting van de ramadan met het Suikerfeest 19 apr, 15:04
Afbeelding
'Eigenlijk alles mag en dan met een beetje glitter en glamour' 19 apr, 13:12