Minder verkeer en minder doden op Overijsselse wegen

TWENTE - Het zal voor de meeste automobilisten niet echt als een verrassing komen: het was afgelopen jaar relatief rustig op de Overijsselse wegen.

Als gevolg van de coronacrisis was er ruim 11 procent minder verkeer op de weg dan in 2019. Wel zijn hierbij wat kanttekeningen te maken: door de week was de afname 10 procent en in het weekend ruim 14 procent. Bovendien bleef de hoeveelheid vrachtverkeer op de wegen nagenoeg hetzelfde; in 2020 was er 1 procent afname ten opzichte van 2019. Hoewel er bijvoorbeeld voor winkels minder volume vervoerd werd, moesten juist voor webwinkels meer zaken vervoerd worden. Al met al had de transportsector dus niet direct iets te klagen.

Tijdmachine
In totaal werden vorig jaar 1,5 miljard voertuigkilometers afgelegd, 11 procent minder dan het jaar ervoor. Dit niveau is vergelijkbaar met de drukte op de wegen die we 20 jaar geleden zagen. In de weekends was de terugloop vergelijkbaar met het niveau van 30 jaar geleden. In de auto stappen is dus een beetje als in een tijdmachine stappen.

Positief effect
De afname van verkeer op de Overijsselse wegen had uiteraard diverse positieve effecten. Zo nam de hoeveelheid doden ook af. In 2020 kwamen in totaal 47 mensen om het leven op de Overijsselse wegen, wat in 2019 nog 57 mensen was. Daarnaast was de afname gunstig voor de filezwaarte en uiteraard voor minder druk op het milieu qua schadelijke uitstoot.

Meer berichten
 
Auto zoeker