Het verhaal van Jo Krupers

OLDENZAAL - Een sterke Oldenzaalse vrouw. Deze maand was ze jarig en vierde ze op (aan)gepaste wijze met haar kinderen en kleinkinderen haar 89-ste verjaardag.

De huiskamer van haar woning aan de Tulpstraat waar ze woont is een ware bloemenzee. Ik constateer dan ook dat men moeder, oma en vriendin Jo Krupers niet is vergeten. Wat door haar en vele Oldenzalers ook niet is vergeten, is de ramp die zich voltrok 76 jaar geleden op de Groote Markt op 8 mei 1945. Oldenzaal vierde het feest van de bevrijding. Vrij. We waren verlost van de Duitse onderdrukkers. Maar wat een feest had moeten worden eindigde in een tragische gebeurtenis, die bij Jo Krupers en bij vele andere Oldenzaalse gezinnen sporen hebben na gelaten. Sporen die nog steeds in het geheugen van mensen zijn opgeslagen en op het netvlies terugkeren wanneer je erover spreekt. Droevige ervaringen die ook bij haar oudere zus Annie sporen hebben nagelaten. Deze week sprak ik ook met haar zus Annie, die haar verhaal van 8 mei 1945 aan ons gaat verhalen. Lees hier over in de eerstvolgende Hartkrant Oldenzaal.

Niet verloren
De verhalen van Jo Krupers en haar zus Annie zijn opgeschreven zodat ze niet verloren gaan. Verhalen over waar ze opgroeiden en hun jeugdjaren beleefden in de Sparstraat. Het begin van de oorlog. De inval van de Duitsers op het station Oldenzaal, waar vader Marinus Krupers destijds werkzaam was als ladingmeester op dit grensstation. Over de aankomst en doortocht van de Pantsertrein, en over de Spoorweg-staking op 17 september 1944 toen het gehele gezin Krupers moest onderduiken. Haar schuiladres bij de familie Willemsen in de Eekte waar ze samen met moeder en broer Bennie waren ondergedoken.

Bevrijding
De bevrijding van Oldenzaal, 1 april 1945. De vreugde van de bevrijding die amper een maand later zorgde voor dood en verdriet in vele Oldenzaalse gezinnen. Het trieste verhaal over haar broer Bennie en het jarenlang meedragen van dat verlies als een zware last. Verlies ook later in haar eigen jonge gezin, waar ze dicht bij, heel dicht bij, dood en verdriet moest ervaren en verwerken. Het plotseling overlijden op jeugdige leeftijd van haar man Henk Steenbeek. De verhalen zijn opgeschreven en wij maken u deelgenoot. De verhalen van Jo Krupers en haar zus Annie worden uitvoerig beschreven in het artikel: De familie Krupers ten tijde van oorlog en bevrijding.

Ook online
DWF Mediamakers gaat deze verhalen over 76 jaar vrijheid en verdriet met ons delen op de website: www.bevrijdingskrant.nl. In aanloop naar de herdenking van de acht slachtoffers en het plaatsen van het gedenkteken op de herdenkingsplek op de Groote Markt op zaterdag 8 mei, 76 jaar na dato, zijn beide zussen Krupers bijzonder ingenomen met dit initiatief van de werkgroep herdenking slachtoffers Bevrijdingsfeest Oldenzaal.

Tekst: Martin Meijerink

Meer berichten
 
Auto zoeker