Afbeelding

Praat mee over gevolgen klimaatverandering

Algemeen

OLDENZAAL - Klimaatverandering zal de komende decennia ook in Oldenzaal een grote impact gaan hebben. We moeten nu al inspelen op de toekomstige uitdagingen. Het weer zal extremer worden; lange, hete zomers en piekmomenten met veel regen. Hiervoor zien grote investeringen nodig. De gemeente gaat nu in gesprek met inwoners om te kijken wat zij het belangrijkst vinden.

Tot en met 31 mei kunt u meepraten via het digitale platform www.oldenzaal.nl/ikpraatmee De gemeente gebruikt dit vaker voor actieve inspraak en meedenken over bredere thema's. De gemeente ziet enkele zorgwekkende ontwikkelingen voor zich, ingegeven door de prognoses van de KNMI. Zo zullen wateroverlast, extreme droogte en hittestress toenemen. Ondanks maatregelen zullen buien voor overlast zorgen en kan de gevoelstemperatuur tijdens hittegolven oplopen tot 46 graden. Ook de kans op extreme droogte neemt toe, dit leidt niet alleen tot geel gras, maar heeft ook een negatief effect op onze waterkwaliteit en de natuur in en rondom beken en vijvers.

Klimaatgesprekken
De gemeente wil graag met inwoners in gesprek om de mogelijke toekomstige gevolgen van klimaatverandering te bespreken. Om te peilen hoe we er nu voor staan is de vragenlijst uitgezet. Inwoners wordt gevraagd in hoeverre zij wateroverlast, hittestress of extreme droogte ervaren; wat zij hiervan vinden; wat de rol van de gemeente volgens hen is en wat zij zelf kunnen en willen doen om dit tegen te gaan. Na de zomer hoopt de gemeente dat het mogelijk is om ook fysiek in gesprek te gaan met inwoners. Door het houden van enkele diepte-interviews krijgt ze nog meer inzicht in wat inwoners verwachten rondom ieders verantwoordelijkheden rondom klimaatverandering. "Dat was ons oorspronkelijke plan, vorig jaar al: persoonlijk met inwoners in gesprek. Corona gooide roet in het eten. Onze wens is nog dezelfde. Toch willen we niet langer wachten met dit onderzoek. Vandaar dat we nu eerst starten met een enquête” vertelt verantwoordelijk wethouder Evelien Zinkweg. De gemeente geeft met het onderzoek ook invulling aan de Global Goals van de VN, met name bewustwording kweken over klimaatverandering.

Gezellig samen aan de Hoftafel in de Hofkeuken (foto: Martin Meijerink).
Weer maandelijks samen eten en genieten in de Hofkerk 13 apr, 18:29
Afbeelding
Waarom een kampeertent essentieel is voor de perfecte kampeertrip 13 apr, 11:28
Lloyd Spiegel en Leif de Leeuw en Sem Jansen zullen het eerste jubileum-dubbelconcert verzorgen.
Jubileum-dubbelconcerten: Cobblestone bestaat al 20 jaar 12 apr, 19:58
Fanatieke lezers Saar Grundel (rechts) en Suus Bakker van basisschool de Leemstee in Bibliotheek Oldenzaal bij de display tafel Kinderjury 2024.
Het beste boek gekozen door kinderen 12 apr, 17:32
Opnieuw bouwen, gebruiken als huis van de stad of het kleiner maken van het stadhuis?
Opties voor toekomst stadhuis zijn op hoofdlijnen uitgewerkt 12 apr, 13:25
Afbeelding
Herdenking April-meistakingen Hengelo 1943 op 29 april 12 apr, 11:56
Anja Borggreve (expositiecommissie De Bond) toont de door Anders ontworpen aankondiging affiche samen met zijn moeder Karin.
Anders Brinksma exposeert in De Bond 12 apr, 09:04
Wieteke Campschreur (35) en Henk Noordanus (62)
Het geeft voldoening om te voelen hoeveel je van betekenis kan zijn 10 apr, 14:01