Afbeelding

Extra investering voor groene schoolpleinen

Algemeen

OLDENZAAL - De gemeente Oldenzaal wil het ombouwen van een schoolplein tot groen schoolplein graag stimuleren. Deze pleinen zorgen namelijk voor een speel- en leerlandschap: kinderen worden uitgedaagd om meer te bewegen en een school kan het plein toevoegen als onderdeel van het lesmateriaal. Daardoor kunnen kinderen in de praktijk leren hoe planten en insecten zich ontwikkelen.

Als extra stimulans voor het aanleggen van groene schoolpleinen, stelt de gemeente een bijdrage van 10.000 euro per school beschikbaar. Meer beweging voor kinderen tijdens en na schooltijd, bewegen tijdens het leren en een mooie groene plek waar ook de buurt na schooltijd gebruik van kan maken. Genoeg redenen om meer groene schoolpleinen te ontwikkelen. Scholen kunnen met het initiatief komen om een groen schoolplein te ontwikkelen. De buurt wordt door de school betrokken bij het vergroenen van het schoolplein. Wat gelijk zorgt voor meer verbinding tussen de school en de wijk.

Mooie bijdrage
Een schoolplein ombouwen tot een groen schoolplein vraagt al gauw een investering van enkele tienduizenden euro’s. De scholen zijn verantwoordelijk voor deze investering, onder meer via provinciale en lokale subsidies. De gemeente helpt mee in dit proces van vergroenen. Om scholen extra te stimuleren, komen scholen met een goed plan in aanmerking voor een bijdrage vanuit de gemeente. Voor de komende 4 jaar heeft de gemeente 10.000 euro per school gereserveerd. Dit bedrag is per school in de afgelopen jaren opgebouwd uit gemeentelijke reserves voor buiten spelen.

Aan de slag!
Eén van de scholen die al gebruik maakt van het budget vanuit de gemeente en bezig is met het vergroenen van het schoolplein is basisschool De Leemstee. Dit doen zij samen met Kinderopvang Columbus junior. Begin februari 2021 gaat hier de schop in de grond (onder voorbehoud van eventuele coronamaatregelen). Daarnaast zijn de basisscholen de Nutsschool en de Bongerd ook actief bezig met plannen voor het vergroenen van hun schoolpleinen. Hopelijk volgen er meerdere groene schoolpleinen!

Afbeelding
Spreekuur autisme 4 uur geleden
Afbeelding
Groenmarkt op zaterdag 11 mei gisteren
Er zijn diverse manieren om zowel aan de fysieke als mentale fitheid te werken. Zo is jongleren prikkelend voor beide. En ja, ook ú kunt dit leren.
Gratis proefles cognitieve fitness voor senioren 24 apr, 12:02
Ester Bertholet.
Hartkloppingen - of toch lentekriebels? 21 apr, 14:26
Sporten, of juist actief zijn binnen een vereniging dragen bij aan de vitaliteit in de brede zin.
SCP-rapport: investeren in vitale senioren blijft erg belangrijk 21 apr, 13:05
Koffie is voor veel mensen synoniem met gezelligheid, gastvrijheid en sfeer. Maar te veel kan nadelig zijn.
Eén kopje koffie: is het zwarte goud ook goed voor senioren? 20 apr, 14:00
Muziekliefhebbers moeten zeker eens een kijkje nemen bij de Muziekbank.
De Muziekbank in de bibliotheek 20 apr, 13:03
Jan Wegdam met een bijzonder keramiek product, de Breed bek Kikker. (Tekst/foto: Martin Meijerink)
Expositie werken Stichting Art Brut KIK in Stadstheater De Bond 19 apr, 15:56