Maaltijd- en bakbox met historisch recept

Maaltijd- en bakbox met historisch recept

OLDENZAAL - De maaltijdbox: wie kent ‘m niet… Veel mensen hebben wel eens een maaltijd (abonnement) via ‘Hello fresh’ of ‘Marley Spoon’ besteld. Het daagt je uit om eens iets anders te bereiden en je hoeft er geen uren voor door de supermarkt te lopen. Handig! Maar weet jij ook waar je voedsel vandaan komt?

Aanstreekelijk en museum het Palthe Huis zochten de samenwerking en lieten zich inspireren door de 18e-eeuwse familie Palthe. Het resultaat: een unieke maaltijd- of bakbox boordevol lokale producten en historische recepten, want in die tijd was lokaal consumeren nog heel normaal!

Lokaal eten
De familie Palthe, die in de 18e eeuw behoorde tot de protestantse elite van Twente, woonde in het mooiste straatje van Oldenzaal. Omdat men niet anders kon eten dan dat er voorradig was, at je automatisch naar het seizoen en vaak verbouwde men eigen gewassen. Daarnaast hielden de mensen hun eigen dieren of haalden ze deze op de lokale markt. Vooral in deze tijd willen we elkaar steunen, gezond eten en dan klinkt dit alles best logisch! Gelukkig worden we ons steeds meer bewust van ons voedsel en gaan weer zelf op zoek naar lokale en seizoensgebonden producten. De goed bewaarde kookschriften uit de tijd van de Palthes bieden een schat aan mooie, lokale gerechten met een bijzonder verhaal. En deze kunt u nu dus ook in huis halen!

In de prijzen
Het plan van Aanstreekelijk en het Oldenzaalse museum wordt gesteund door het Oversticht. Vorig jaar wonnen de twee partijen de Erfgoed Sterren wedstrijd van het Oversticht in de categorie ‘Anders Boeren’. Het plan om mensen weer lokaal te laten eten met de kennis uit 18e eeuw draagt bij aan de realisatie van de voedselketens van de toekomst met erfgoed als motor. De maaltijd- en bakboxen van ‘Eet uit eigen streek’ verbinden de geschiedenis en tradities rondom voedsel op een duurzame manier aan bewoners van nu. Kijk voor meer informatie en bestel je eerste maaltijd- of bakbox op www.eetuiteigenstreek.nl

Meer berichten
 
Auto zoeker