Anneke Grashof – Hesselink viert 100e verjaardag

Anneke Grashof – Hesselink viert 100e verjaardag

OLDENZAAL - Ze wenkt vanachter het raam naar mij, als ik buiten de mooie boog bewonder die door de Naobers voor haar is opgezet. Het kan niet missen: hier woont ze, de 100-jarige Anneke Grashof.

De buren hebben buiten op veilige afstand van elkaar zojuist een muzikale aubade gebracht. Ze straalt en is blij verrast dat er zoveel aandacht aan haar verjaardag wordt geschonken. Meer dan 70 jaar woont ze op deze plek waar ze destijds met haar man Gerrit Grashof † ging wonen. “Ik ben er een van Hesselink uit Lonneker en mijn man was er een van Grashof uit de Lutte.” Gerrit Grashof † was werkzaam destijds bij Dikkers in Hengelo en jarenlang in Oldenzaal en Twente een bekende vakbondsman.

Vrolijk en vitaal
Eenmaal binnen kan ik kijken in de pretogen van een 100-jarige die er voor haar leeftijd stralend uit ziet. Een echte bikkel. Het is niet alleen haar vriendelijke uitstraling, maar ook door haar alertheid laat ze zien dat hier een 100-jarige zit die tot de boog der sterken behoort. Op haar leeftijd is ze het stralend middelpunt, deze vitale verschijning. Als ik haar vraag wat het recept is om zo ouder te worden dan heeft ze haar antwoord zo bij de hand: regelmaat in het dagelijkse bezig zijn en bezig blijven. Goed en gezond eten, en dat doet ze. Ze verzorgt nog dagelijks haar eigen maaltijden. Haar kinderen, drie dochters en een zoon, en de tien kleinkinderen zijn ingenomen met hun moeder en oma. 365 dagen van het jaar krijgt ze van haar kinderschaar een creatieve en positief beschreven pagina toegezonden dat laat de eenzaamheid mede aan haar voorbijgaan. En dan wijst ze naar haar hometrainer, in beweging blijven iedere dag zo luid haar advies.

Bekend gezicht
Ouderen in Oldenzaal zullen zich Anneke nog wel herinneren. Ze werd opgeleid aan de modevakschool. Werd coupeuse en was handig met naald en schaar; zo heeft ze voor veel Oldenzaalse bruidjes van destijds de trouwjurken gemaakt. Ze bracht haar kennis en vaardigheid over op menig Oldenzaals meisje, ze was docente aan de Vormingsklas destijds gevestigd aan de Berkstraat in Oldenzaal. Bij mijn vertrek wijst ze mij nog even extra op de hometrainer: “in beweging blijven hoor!” Thuis gekomen overdenk ik dat ik nu ik morgens niet meer zoveel wandel (corona) ook in beweging moet blijven. Via internet besteld en nu ik dit artikel schrijf komt de bezorger en zet de zware hometrainer ingepakt in de kamer. Uitdagende opdracht een goed voorbeeld van Anneke doet goed volgen. De redactie van de Hartkranten roepen voluit: Anneke gefeliciteerd!

Foto en tekst: Martin Meijerink

Meer berichten
 
Auto zoeker