Afbeelding

Sfeermakers in huis

Algemeen

TWENTE - Verschillende kamers in huis vragen om verschillende soorten belichting. Nu we weer meer tijd in het donker door gaan brengen is het goed om deze sfeermakers in huis eens tegen het licht te houden.

Bent u aan een nieuwe inrichting toe? Dan is het verstandig om voordat u nieuwe lampen koopt eerst na te denken over de verschillende functies van belichting. De basis is de verlichting die de gehele ruimte verlicht, zoals een hanglamp aan een pendel. Daarnaast zijn plafonnières populair, de strakke look past in vrijwel iedere ruimte. Naast de basis is er functionele verlichting die voor een specifiek doel gebruikt wordt. Denk aan spotjes of TL-verlichting boven het aanrecht of een leeslamp op het bureau.Tenslotte is er de verlichting die werkelijk sfeerbepalend is, zoals tafellampen en staande lampen die zeker wat het design betreft de toon in het interieur bepalen. Gaat u bijvoorbeeld voor industrieel, landelijk of misschien wel een botanisch thema?

LED: zuinig en sfeervol
Zoals u waarschijnlijk weet is de ouderwetse gloeilamp uit de winkelschappen verbannen (in verband met het hoge energieverbruik). Voor halogeen geldt hetzelfde - bestaande voorraden mogen nog wel worden verkocht. De LED-techniek heeft ondertussen grote stappen gemaakt. Het is simpelweg veel zuiniger in verbruik en heeft een langere levensduur. Bovendien is LED steeds betaalbaarder geworden en zijn er toepassingen bijgekomen, waaronder LED TL-buizen. De techniek is dus veelzijdig, duurzaam én vriendelijk voor de portemonnee.
Het is verder handig om dynamiek te kunnen aanbrengen in uw lichtplan door middel van dimmers. Dimbaar licht maakt het immers eenvoudig om de sfeer in huis naar wens aan te passen. Oude dimmers, bedoeld voor gloeilampen, zijn echter niet bruikbaar voor LED. Een speciale LED-dimmer is vereist. Ook zijn niet alle LEDS dimbaar, let dus goed op bij de aanschaf.

Woonboulevard Almelo trapt de serie braderieën af met een Middeleeuwse Braderie. (Foto: Larissa van Zeist)
Stoomtrein rijdt op tweede paasdag 17 minuten geleden
De graven krijgen jaarlijks een schoonmaakbeurt in de aanloop naar de herdenking. (Tekst/foto: Martin Meijerink)
Schoonmaakbeurt voor oorlogsgraven zaterdag 50 minuten geleden
Afbeelding
Kunststof kozijnen, rolluiken en meer 21 uur geleden
Afbeelding
Geen voetbal zónder vrijwilligers... 23 mrt, 13:27
Afbeelding
Laat je garderobe stralen met de lente- en zomercollectie van Geisha 23 mrt, 09:57
Afbeelding
Geslaagd toernooi van taekwondo-tak Hantei 22 mrt, 12:25
Afbeelding
Dierenambulance zoekt vrijwilligers 22 mrt, 12:10
Afbeelding
Opvangplekken voor Oekraïners 22 mrt, 11:34