Afbeelding

Wigboldpalen worden weer op de oude grens geplaatst

Algemeen

OLDENZAAL - De werkgroep grensstenen van de Historische Vereniging De Dree Marken gaat maandag 2 november 2020 wigboldpalen van Bentheimerzandsteen plaatsen op de wigboldgrens, tevens de binnengrens van de Marke Berghuizen. Deze grens is mede de oude gemeentegrens van 1818 tot 1877 van de gemeente Oldenzaal.

Een wigbold ofwel de stadsvrijheid was van de middeleeuwen tot de Franse Tijd in Oost-Nederland de benaming voor de stad (binnen de stadspoorten) en een stuk buitengebied bij een stad (buiten de stadspoorten), dat juridisch tot de stad behoorde, en waar dus het stadsrecht gold. Het woorddeel wig heeft te maken met het Germaanse begrip wik, een omheind gebied. Bold is een oud woord voor recht. Vermoedelijk heeft bisschop Otto van Lippe omstreeks 1220 het wigboldrecht van Oldenzaal (later stadsrecht) schriftelijk bekrachtigd. Het wigboldrecht stond aan het begin van de ontstaansgeschiedenis van de stad Oldenzaal. Met het wigboldrecht bevrijdden de Oldenzalers zich langzamerhand van de horigheid. De wigboldgrens werd gemarkeerd door wigboldstenen en/of-palen. Deze locaties zijn in 1642 nog door de stadsbestuurders gecontroleerd.


De werkgroep wil dat wat aan het begin van de ontstaansgeschiedenis van Oldenzaal lag, het stadswigbold, weer zichtbaar maken door het plaatsen van zeven vervangende wigboldpalen nabij de navolgende kruisingen van wegen: Hengelosestraat-Titus Brandsmastraat, Hyacinthstraat- Primulastraat, Bentinckstraat-Dr. Sloetstraat, Ootmarsumsestraat-Thorbeckestraat, Oude Rossumerstraat-Thorbeckestraat, Scholte Grevinkhoflaan-Emmastraat en Spoorstraat-Haerstraat. Deze kruisingen lagen op de belangrijkste toegangswegen naar de stad.
In samenspraak met de gemeente Oldenzaal wordt op maandag 2 november overgegaan tot plaatsing van de wigboldpalen op bovengenoemde locaties.

Afbeelding
Groenmarkt op zaterdag 11 mei 13 uur geleden
Er zijn diverse manieren om zowel aan de fysieke als mentale fitheid te werken. Zo is jongleren prikkelend voor beide. En ja, ook ú kunt dit leren.
Gratis proefles cognitieve fitness voor senioren 16 uur geleden
Ester Bertholet.
Hartkloppingen - of toch lentekriebels? 21 apr, 14:26
Sporten, of juist actief zijn binnen een vereniging dragen bij aan de vitaliteit in de brede zin.
SCP-rapport: investeren in vitale senioren blijft erg belangrijk 21 apr, 13:05
Koffie is voor veel mensen synoniem met gezelligheid, gastvrijheid en sfeer. Maar te veel kan nadelig zijn.
Eén kopje koffie: is het zwarte goud ook goed voor senioren? 20 apr, 14:00
Muziekliefhebbers moeten zeker eens een kijkje nemen bij de Muziekbank.
De Muziekbank in de bibliotheek 20 apr, 13:03
Jan Wegdam met een bijzonder keramiek product, de Breed bek Kikker. (Tekst/foto: Martin Meijerink)
Expositie werken Stichting Art Brut KIK in Stadstheater De Bond 19 apr, 15:56
Afbeelding
Zaaiactie voor de bijen 19 apr, 15:41