Dagbesteding bij Zorggroep Sint Maarten

OLDENZAAL - Lang zelfstandig wonen is een mooi streven; maar wanneer je sociale netwerk steeds kleiner wordt is het lastiger om de dag door te komen. Dagbesteding bij Zorggroep Sint Maarten kan dan uitkomst bieden.

Dagbesteding is anders dan de inloop, waarbij mensen alleen even kort binnenwippen voor een kop koffie en een gesprek. Dagbesteding geeft structuur aan de dag, wat fijn is voor zowel mensen met lichamelijke problemen als ouderen met geheugenproblemen. Er zijn uiteenlopende activiteiten met goede begeleiding. Twee weken geleden bezocht ik Gereia in Oldenzaal, een locatie van Zorggroep Sint Maarten. Paula Kaptein heeft ruim 35 jaar ervaring in de dagbesteding. Zij praat me bij over hoe zo’n dag verloopt.

Brede invulling
Er zijn veel activiteiten die voor de deelnemers erg leuk zijn; uiteenlopend van koffie drinken met elkaar, muziek luisteren, zwemmen, wandelen, gymnastiek, biljarten, yoga, maar ook geheugentraining en er samen op uit met de duofiets. Er is geen enkele verplichting om mee te doen aan de activiteiten. Voor alle deelnemers aan dagbehandeling wordt gekeken welke begeleiding het beste past. Zo kan het ook zijn dat extra begeleiding, zorg of behandeling worden ingezet.

Ook iets voor mij?
Op het terras tref ik Francesco en Gerard die genieten van het mooie weer. Ik ben al jaren met Francesco Antonia bevriend; op 14 oktober wordt hij 93 jaar. Nog altijd goed gevat, met humor en optimisme. Veel Oldenzalers denken en zeggen dat hij een Italiaan is, maar niets is minder waar. Hij is een rasechte Oldenzaler, humorist en optimist. Gerard is mijn buurman; hij is bezig met een strijd op twee fronten: tegen Alzheimer en eenzaamheid. Zij komen twee dagen per week naar de dagbesteding en nodigden mij uit. Want: misschien is het ook wat voor mij.

Veel ontmoetingsplekken
Er zijn in Oldenzaal ook diverse ontmoetingsplekken zoals het Alzheimercafé en de komende weken ook in filmhuis Oldenzaal, waar we elkaar kunnen treffen en het leven aangenamer kunnen maken met, en voor elkaar. Zorggroep Sint Maarten met haar professionele zorgverleners, maar ook de vele vrijwilligers verdienen een compliment. Nu ik dit schrijf, komt er een berichtje binnen via Facebook van mijn vriend Hans de B en die wijst mij op het lied van André van Duin ‘Als de zon schijnt’. Laat ook uw zonnetje schijnen, ondersteun de activiteiten, die voor onze Oldenzaalse ouderen gewenst/noodzakelijk zijn. Niet enkel en alleen op Wereld Alzheimerdag. Lever ook een beetje van uw tijd in en ga samen eenzaamheid te lijf.

Foto en tekst Martin Meijerink

Meer berichten
 
Auto zoeker