Noord opnieuw winnaar van Zilveren Kloot

REUTUM - Het was afgelopen zondag 6 september een stralende ochtend. Als een van de eersten was ik ruim een uur van tevoren aanwezig in het prachtige buitengebied van Reutum.

De Haarleheidebaan lag er perfect, glad en strak bij. Complimenten zijn op zijn plaats voor de organisatoren die de voorbereiding hadden getroffen rond de strijd om de Zilveren Kloot. Voor het eerst in 1919 werd te Arnhem deze wedstrijd gespeeld. Afgelopen zondag was het 101 jaar geleden dat deze legendarische strijd nu zijn voortgang vond. Maar liefst 62 keer werd de strijd aangegaan tussen Noord en Zuid. Noord won 32 keer en Zuid 30 keer, maar wie zou in 2020 in het corona tijdperk de winnaar worden? De klootschieters waren gewapend tegen corona en hielden zich keurig aan de gedragsregels.

Mooie strijd
De strijd begon met een bloemenhulde en rond 09.45 uur gaf de strijd zijn aanvang. Na een zeer spannende wedstrijd wist Noord de strijd in hun voordeel te beslissen en werd opnieuw de winnaar van de Zilveren Kloot. Voor Noord was het Rob Scholten (K.V. Niej Haarbig) de veuropscheeter, en voor Zuid was William Hobbelink (K.V. Beuningen) die als veuropscheeters van start gingen. Na 4 schoten lag Zuid zo’n 10 meter voor. Gaande de wedstrijd lag Zuid na 11 schoten nog steeds (15 meter) voor, in tegenstelling tot de uitslag van de selectiewedstrijd van een week eerder. Na 14 schoten is het Noord toch gelukt om op voorsprong te komen. Het bleef een spannende strijd, na 22 schoten kwam Zuid weer op voorsprong, wel met 10 meter verschil door enkele missers van Noord. Het verschil is op de helft enkele meters in het voordeel van Noord. Het blijft over en weer spannend door missers van beide kanten. Noord is na 37 schoten voor, terwijl Zuid strak blijft schieten, waardoor Noord het iedere keer onnodig spannend blijft houden.

Eindfase
Wanneer de eindfase begint ligt Zuid weer 4 meter voor, echter 5 schoten voor het einde komt Noord op dusdanige voorsprong (2 missers van Zuid) dat men de voorsprong niet meer uit handen geeft en voor de 33e keer de Zilveren Kloot meeneemt naar de noordkant van het kanaal Almelo. Wat mij opviel was dat veel jongeren zich aangetrokken voelen bij deze historische buitensport. De vraag van het publiek, gaat de Hart krant Noord Oost Twente de geschiedenis nog eens in het nieuws brengen. Ik zeg u toe dat ik moeite doe na overleg met de hoofdredacteur moet dat mijns inziens lukken.

Foto en tekst Martin Meijerink
Foto: de Anwiezers weten waar de Kloot moet komen.

Meer berichten
 
Auto zoeker