Vaker vraag naar airco: wat kan en mag?

OLDENZAAL - De afgelopen jaren zien we steeds extremere zomertemperaturen in Twente. Afgelopen jaar zelfs richting de 40 graden. Maar zoals we inmiddels allemaal ervaren hebben: de gemiddelde Nederlandse woning is niet bepaald aangenaam leefbaar bij dit soort weersextremen. Ook woningcorporatie WBO Wonen krijgt van huurders vaker de vraag naar airconditioning.

Airconditioning is in Nederland nog geen gangbaar iets in woningen; laat staan in huurhuizen. Maar de huurder die bereid is om zelf de portemonnee te trekken kan vaak wel toestemming krijgen van de woningcorporatie voor plaatsing van zo'n toestel.

Wat wel en niet?
WBO Wonen geeft aan dat huurders een mobiele airconditioning zonder toestemming mogen plaatsen. Voor het maken van een gat voor lucht-/condensafvoer is wel toestemming nodig. Tegenwoordig zijn er ook units die met een makkelijk verwijderbare slang en afdichting ook op een open raam aangesloten kunnen worden, hoewel een net weggewerkte vaste afvoer uiteraard mooier is. Voor plaatsing van een vaste airconditioner is echter wel toestemming nodig. Bovendien brengt de plaatsing van een gebruikelijke vaste buitenunit ook wat haken en ogen met zich mee. Zo mag de nieuw geplaatste unit geen overlast veroorzaken voor aangrenzende buren; het geluidsniveau mag maximaal 40db zijn bij de erfafscheiding. Verder mag de airco niet aan de voorgevel, tenzij deze op de grond staat. Om huurders wegwijs te maken in de regels voor plaatsing is er ook een aparte flyer opgezet. Deze is te downloaden via www.wbowonen.nl.

Meer berichten
 
Auto zoeker