Column: Hoe lomp kan je zijn?

Vorige week las ik op social media dat Sander Schimmelpenninck, een van de journalisten van “OP1”, één van de prinsessen een 'lekker ding' had genoemd. Hij vertelde dat hij daardoor doodsbedreigingen had gekregen. Nu had hij wat mij betreft geen doodsbedreigingen hoeven te krijgen maar wel het stempel: “sufferd, seksist”, een niet al te slimme hoofdredacteur van het blad Quote.

Een man van 36 jaar, die zoiets over een meisje van 15 zegt. Dat is geen slimme uitspraak. Als ik tot één van de lezers behoorde van het blad, had ik even nagedacht of ik het blad nog wel wil blijven lezen. Veel vrouwen klagen de laatste decennia dat mannen het recht nemen om ze op allerlei wijze te mogen benoemen. In Rotterdam ben je als vrouw al snel een hoer, elders ben je een slet, in songs ben je een bitch, vertaald teef. Dus Schimmelpenninck deed het nog vrij netjes, maar is dat wel zo?

Of het nu een prinses is, een buurmeisje of gewoon iemand die je tegenkomt op straat, volgens mij doe je dat niet. Je bent dan een grote lomperd. We hebben enkele weken regelmatig in actualiteitenprogramma’s gezien dat vrouwen het “zat” zijn dat er zo over hen wordt gesproken. We zijn geen stuk vlees of ander soort etenswaar, die het stempel “lekker” krijgt. Dan zien we dat journalisten het met de vrouw c.q. meisje eens zijn.

Ook een burgemeester heeft haar gesproken. Maar waarom? Omdat zo de burgemeesters en de journalisten zelf in de belangstelling staan, maar gaat het echt om het probleem van het meisje of de jonge vrouw? Ik betwijfel het. Hele petities worden ondertekend, besproken tijdens actualiteitsprogramma’s, maar waarvoor? Er wordt volgens mij niets mee gedaan.

Sander Schimmelpenninck is een “Tukker” en de zoon van de oud-rentmeester van kasteel Twickel. Is Sander zelf wel zo’n “lekkere” jongen, als je zo over vrouwen/meisjes spreekt? Of is hij “een over het paard getild mannetje”? Die vraag kan ik niet voor een ander beantwoorden, dat is aan die ander.

Borbala
Correspondent

Meer berichten
 
Auto zoeker