Afbeelding

Voorkom burenruzie deze zomermaanden

Algemeen

OLDENZAAL - De meesten van ons staan nu aan de vooravond van een welverdiende vakantie. Even geen werk en lekker ontspannen. Voor een grote groep mensen zal dat dit jaar waarschijnlijk dichter bij huis gebeuren of men gaat niet op vakantie. Politie, buurtbemiddelaars en woningcorporaties vrezen dan ook een drukke zomer qua burenruzies.

Het is een bekend gegeven binnen de buurtbemiddeling: in de zomer zien we altijd een piek qua overlast. Mensen leven immers wat meer buiten dan in andere tijden van het jaar. De buurtbemiddelende organisaties verwachten deze zomer een fikse piek in het aantal overlastmeldingen. Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid concludeerde op basis van een peiling onder woningcorporaties, gemeenten en hulpverlening dat zeker 60 procent van hen veel meer meldingen verwacht. Door de coronamaatregelen zit vakantie weg van huis er voor veel mensen niet in en een warme zomer is hoe dan ook een overlastpiek. Het advies bij buurtbemiddelaars is dan ook om spanningen snel in de kiem te smoren. Ga op tijd het gesprek aan met buren om overlast te beperken en te voorkomen dat dingen erger worden. Trek ook op tijd aan de bel bij buurtbemiddelaars of politie.

Hulp paraat
Buurtbemiddelingsorganisaties draaien deze zomer dan ook overuren. Hierbij kunnen zij doorgaans ook goed op afstand werken om zo te bemiddelen binnen de 1,5 meter samenleving. Ook tijdens de lockdown vonden zij vaak creatieve methoden om buren toch te kunnen blijven helpen om overlast tegen te gaan.

Grote behoefte
Buurtbemiddeling zit al enkele jaren in de lift. Uit cijfers van het CCV blijkt bijvoorbeeld dat er in 2019 ruim zes procent meer meldingen van burenoverlast waren dan in 2018. Ruim 18.000 stuks. Dit is ook te danken aan de bekendheid van buurtbemiddeling die in meer en meer steden van start ging. Hebt u ook behoefte aan inzet van buurtbemiddeling om een conflict op te lossen? Het eerste aanspreekpunt voor veel van dit soort kwesties is doorgaans de lokale woningcorporatie.

Afbeelding
Geen voetbal zónder vrijwilligers... 23 mrt, 13:27
Afbeelding
Laat je garderobe stralen met de lente- en zomercollectie van Geisha 23 mrt, 09:57
Afbeelding
Geslaagd toernooi van taekwondo-tak Hantei 22 mrt, 12:25
Afbeelding
Dierenambulance zoekt vrijwilligers 22 mrt, 12:10
Afbeelding
Opvangplekken voor Oekraïners 22 mrt, 11:34
Het team van Gastouderopvang Linds.
Gezellige opvang bij Gastouder Linds 22 mrt, 11:30
Afbeelding
Techniek Tastbaar bij TCC 22 mrt, 11:26
Afbeelding
Jan Smit onderbreekt repetities voor Special TV 22 mrt, 09:50