Al jaren piek van UFO-meldingen in zomer

TWENTE - In de zomermaanden zijn we collectief vaker buiten. Genieten van het mooie weer, barbecueën en... laat buiten zitten op de zwoele zomeravonden. In de zomer zien we ook een bijzonder gegeven: meer mensen zien onverklaarbare dingen in de nachtelijke hemel. Zijn het marsmannetjes, of zijn er ook logischer verklaringen?

De afgelopen jaren neemt het aantal meldingen van 'ongeïdentificeerde vliegende objecten' (de betekenis van de term UFO) toe. Zowel bij overheden als organisaties zoals het UFO Meldpunt - www.ufomeldpunt.nl. Met name in de zomermaanden, wanneer mensen langer buiten zijn in het donker, ziet men een piek die de afgelopen jaren eveneens stijgt.

Veel te verklaren
Verreweg de meeste objecten die mensen zien in de donkere lucht zijn relatief makkelijk te verklaren. Zo gaat het in veel gevallen gewoon om civiele of militaire luchtvaart. Via apps en websites als Flightradar24.com kunt u eenvoudig zelf zien wat er rondvliegt in uw omgeving; dag en nacht. Zo geeft de app niet alleen aan wat voor vliegtuig het is, maar zelfs hoogte, snelheid, bestemming, herkomst en meer. Ook wanneer de app geen vliegtuig in uw omgeving aangeeft, kan het tóch gaan om luchtvaart. Zo zijn bijvoorbeeld de politie- en traumahelikopters en legertoestellen niet zichtbaar in deze apps vanwege veiligheidsoverwegingen.

Vaker drone
De groeiende populariteit van de vliegende drones zorgden ook voor meer en meer meldingen. Een relatief stille drone voorzien van verlichting kan voor een toeschouwer op wat ruimere afstand al snel een raar beeld opleveren: lichtjes in de lucht die rare bewegingen maken en overduidelijk niet een normaal vliegtuig zijn. Let wel: het vliegen met drones is aan strenge regels gebonden in de buurt van bebouwing en de boetes kunnen fors zijn bij overtreding.

Ruimteobjecten
Rond de aarde cirkelen ook steeds meer objecten. Zo zijn dit jaar ook diverse nieuwe satellieten gelanceerd die met het blote oog zichtbaar zijn door hun relatief lage baan. Ook het internationale ruimtestation is goed zichtbaar op veel nachten. Hiervoor zijn eveneens astronomie-apps te vinden die precies kunnen vertellen waar u naar kijkt.

Optische illusie
Ook uw ogen zelf zijn lang niet zo betrouwbaar als u denkt. Zo maken we u graag attent op het autokinetisch effect. Dit is een optische illusie; wanneer u lang naar een klein lichtpuntje staart op een donkere achtergrond, lijkt dit uit zichzelf te bewegen na enige tijd. Zo kunt u een verre ster aanzien voor een object dichterbij dat beweegt.

Meer berichten
 
Auto zoeker