Foto:

Column: Wie schrijft, die blijft

Voor velen staat een welverdiende vakantie weer voor de deur. Even weg van de drukte van alledag. Het verstand op nul, en met de gedachten ontspannen na alle inspanningen van het werk en de heftige coronaperiode van drie maanden.

Afgelopen zondag kregen we een voorproefje aangeboden van een paar uurtjes ontspannen. Het was terrasweer. Op de speelweide van Havezate Everloo waar normaal de kindertjes zich kunnen uiten, werd ons een gratis muziekmiddag aangeboden door het Oldenzaals Stroatensemble. Heerlijk genieten samen met anderen die je een (corona)tijdje niet had gezien, even weer bijpraten onder het genot van een drankje.

Complimenten naar de initiatiefnemers die dit muzikale uitje hadden georganiseerd. Deze week had ik opnieuw feest, kleindochter Mette werd 18 jaar, de weg naar zelfstandigheid en uitdagend bestaan opbouwen ligt voor. Wat een heerlijk ontspannen gedrag nam ik waar. "Opa, ik heb de eerste rijlessen al gehad en het ging goed hoor." En vervolgens: "Opa, ik ga met mijn vriendin alleen op vakantie."

Wat is het heerlijk om onbezorgd en jong te zijn wanneer de wereld zich voor je ontsluit. Het bracht mij even terug in de tijd: zomer 1950, voor het eerst op vakantie met vrienden, Marinus Kruppers †, Herman Kunne †, Gerard Evers† en Bertus Bruinink. Op de fiets wilden we naar Valkenburg, maar niet verder dan Elst zijn we gekomen. Waar we vier dagen heerlijk in het hooi hebben mogen slapen en verblijven. Vroeger, ja, toen was alles anders en beter. Nu ben ik op de leeftijd gekomen dat ik vaak terugblik en merk dat het plannen van vakantie aan het afnemen is. Want eigenlijk heb ik iedere dag vakantie. Vakantie in de mooie omgeving van mijn stad die rondom veel te bieden heeft. En ik zie om mij heen en bemerk dat ze de wegen weten te vinden, op de fiets en op de scootmobiel. Genieten in ons mooie Twente met een pracht aan natuur en landschap en ontspanningsmogelijkheden.''

De vakantieperiode biedt de mogelijkheid om in alle rust terug te blikken op wat is geweest en is gedaan. De vakantierust biedt de mogelijkheden om je creativiteit naar boven te halen. Al wandelend, fietsen, lezend of autorijdend flitsen namelijk de meest wilde ideeën door je hoofd, vaak door dingen die je tegenkomt. Zorg er voor dat je briljante ideeën niet verloren gaan. Ik hou het bij mijn notitieboekje en schrijf het op, want wie schrijft, die blijft - en dat ben ik nog wel even van plan.

Namens alle Hart-krant medewerkers wens ik jullie een mooie en welverdiende vakantie!

Kaatjeknip
Reactie: knipkaatje@gmail.com

Meer berichten
 
Auto zoeker