Afbeelding

Bijzonder concert vanuit St. Plechelmustoren

Algemeen

OLDENZAAL - Zaterdag 11 juli om 15.30 uur zweven vanuit de St. Plechelmustoren meertalige luisterliedjes over het plein rondom de basiliek. Ze zijn geschreven en gezongen door de in Duitsland geboren en getogen singer-songwriter Ronja Maltzahn. Esther Schopman - stadsbeiaardier van Enschede - zal haar op carillon begeleiden.

Zolang ze zich kan herinneren schrijft Ronja al haar eigen liedjes, als een soort alternatief dagboek. Met haar 26 jaar heeft deze wereldburger inmiddels vier continenten bereisd en alle verzamelde inspiratie in verhalen en songs vastgelegd. Dit alles onder het motto "Wenn er schön ist, frag nicht wohin der Weg dich führt." Met haar intieme, warme stem zingt zij in verschillende talen en begeleidt zichzelf daarbij op cello, gitaar of piano.

Droom in vervulling
In 2018 ging de droom van Ronja in vervulling met het uitbrengen van haar debuutalbum "Beautiful Mess": 12 nummers, 16 muzikanten, 5 talen. Opgenomen in Duitsland, gemixed in Argentinië, gemasterd in San Francisco, en geperst in Berlijn. Aan het eind van dit jaar zal haar nieuwe album "Worldpop" verschijnen waaraan meer dan 30 muzikanten en 15 beeldende kunstenaars een bijdrage leveren. Ze omschrijft het album heel poëtisch als "een soundtrack van verlangen naar de wereld, die je meeneemt in de muzikale ruimte van akoestische Rock-Pop met de pootafdruk van een wilde wolf (rock) en de vleugelslag van een kleurrijke vlinder (pop)."

Nu in Oldenzaal
Met haar band reist Maltzahn dwars door Europa om concerten te geven. Net terug uit Parijs, strijkt ze op 11 juli even neer in Oldenzaal en neemt ze de luisteraar vanuit de Plechelmustoren mee op een muzikale reis rond de wereld. Zonder band dit keer, maar mét back-up van Schopman. Ronja Maltzahn is student bij het ArtEZ conservatorium, waar ze een research-masteropleiding volgt. Esther Schopman is haar hoofdvakdocent en coacht haar bij haar artistieke en auto-etnografische onderzoek in het kader van de meertalige popmuziek. Hun muzikale samenwerking begon in 2018, toen Greenpeace contact zocht met Esther met het verzoek om aan de vooravond van de Klimaatconferentie van de VN de klok te luiden voor het klimaat. Esther bewerkte hiervoor in overleg met GreenPeace "the Final Countdown" van Europe, dat destijds door vele beiaardiers in de wereld werd gespeeld om aandacht te vragen voor het klimaat. Zelf deed ze er nog een schepje bovenop door met een band van ArtEZ-studenten op te treden. Dat smaakte naar meer, dus toen vorig jaar de Duitse "Tolle Woche" in Enschede nog een afsluitende act zocht, was de link met Ronja snel gelegd. De Enschedese stadsbeiaardier arrangeerde 11 van Ronja's liedjes voor carillon. Dat deed ze op zo'n manier dat de essentie van het origineel bewaard bleef. Je hoort dan ook regelmatig flarden cello, viool, saxofoon en piano via klokken weerklinken.

Programma
De geluidstechniek wordt verzorgd door Bert Kuipers en Jan Steenbeeke. Ronja Maltzahn en Esther Schopman zijn beiden live te horen vanuit de Plechelmustoren - je hoort ze wel, maar je ziet ze niet. Ze spelen nummers van zowel het album "Beautiful Mess" als "Worldpop".

Gezellig samen aan de Hoftafel in de Hofkeuken (foto: Martin Meijerink).
Weer maandelijks samen eten en genieten in de Hofkerk 13 apr, 18:29
Afbeelding
Waarom een kampeertent essentieel is voor de perfecte kampeertrip 13 apr, 11:28
Lloyd Spiegel en Leif de Leeuw en Sem Jansen zullen het eerste jubileum-dubbelconcert verzorgen.
Jubileum-dubbelconcerten: Cobblestone bestaat al 20 jaar 12 apr, 19:58
Fanatieke lezers Saar Grundel (rechts) en Suus Bakker van basisschool de Leemstee in Bibliotheek Oldenzaal bij de display tafel Kinderjury 2024.
Het beste boek gekozen door kinderen 12 apr, 17:32
Opnieuw bouwen, gebruiken als huis van de stad of het kleiner maken van het stadhuis?
Opties voor toekomst stadhuis zijn op hoofdlijnen uitgewerkt 12 apr, 13:25
Afbeelding
Herdenking April-meistakingen Hengelo 1943 op 29 april 12 apr, 11:56
Anja Borggreve (expositiecommissie De Bond) toont de door Anders ontworpen aankondiging affiche samen met zijn moeder Karin.
Anders Brinksma exposeert in De Bond 12 apr, 09:04
Wieteke Campschreur (35) en Henk Noordanus (62)
Het geeft voldoening om te voelen hoeveel je van betekenis kan zijn 10 apr, 14:01