Foto: JanFlits Fotografie

Column: Overpeinzing van de nachtburgemeester

Elke herinnering aan Huttenkloas is in Twente verdwenen, behalve in de oudheidkamer te Oldenzaal. Daar staat nog de dwangstoel, waarin Kloas bijna vier maanden op zijn terechtstelling heeft zitten wachten. In 2000 werd alles anders: sindsdien is deze naam ook aan een bierbrouwerij verbonden, gevestigd in Albergen. Deze maakt speciaal bier onder de naam Huttenkloas. Onlangs is door de KRO-NCRV de documentaire “Ons Bier” uitgezonden, waarin het levensverhaal van deze brouwerij uitvoerig werd belicht. De “Stoel van Huttenkloas” was toch wel het hoofditem van deze documentaire. Deze begon ooit als een tekening, zoals deze stoel er in werkelijkheid uitziet, maar inmiddels als te oubollig werd ervaren, naar een zeer wel geslaagde stilistische weergave. Alleen over de afmetingen van de stoel op het etiket valt nog wat te zeggen!

Huttenkloas, als personage zelf, heeft inmiddels een prominente plek in brouwerij van de twee in Hengelo wonende eigenaren verworven. De ontvangsthal begint steeds meer op een museum te lijken. Met een exacte replica van de originele houten dwangstoel van Huttenkloas, een vitrine met onder meer het originele handgeschreven manuscript van het eerder genoemde boek over Huttenkloas en een plaggenhut. De bekende stoel - de originele zetel staat in het Oldenzaalse Palthehuis - is in langdurige bruikleen gekregen van Museum Hengelo. Via RTV Oost kwam zelfs het schrift tevoorschijn, waarin Van Coeverden de geschiedenis van Huttenkloas had beschreven. De eigenaar uit Goor had het origineel teruggevonden op de zolderkamer van zijn overleden vader.

Het Palthehuis, het Goors Historisch Museum en de brouwerij toonden grote interesse in het manuscript. De bierbrouwers wonnen. Verder hangt in het proeflokaal ook nog een schilderij van Huttenkloas, aangekocht van de gemeente Hof van Twente, waarbinnen ooit het leef- en werkgebied van deze moordenaar lag. Ook de plaggenhut hoort bij het sfeertje rondom de misdadiger. Het houten geval is door een scoutinggroep gebouwd voor het Historisch Festival Almelo, maar er was geen ruimte meer voor de opslag. De directie van de bierbrouwerij wil deze collectie graag verder uitbreiden. Huttenkloas, wiens naam eveneens aan Oldenzaal en Het Palthehuis is verbonden, kan naast de bekendheid die hij sinds vorig jaar september krijgt via “Kaarslichtwandeltocht in Oldenzaal” nog meer onder de aandacht gebracht worden. Nu blijkt dat de brouwerij Huttenkloas over diverse attributen van deze persoon beschikt, zou het mooi zijn als er een samenwerkingsverband tot stand gebracht kan worden om de geschiedenis van Huttenkloas te delen en verder te brengen.

Toone van KeenkelBeerndsHennie "de Nachtburgemeester van Oldenzaal"
Reactie: Kaatjeknip@gmail.com

Meer berichten
 
Auto zoeker