Foto:

Ecologisch bouwen met strobalen

OLDENZAAL - Een huis bouwen van strobalen; het klinkt als iets uit het sprookje van de drie biggetjes. Toch was bouwen met stro en leem eeuwenlang de norm, tot dit verdrongen werd door baksteen en beton. Toch maakt ook de strobalenbouw de laatste jaren een opleving door. Bouwen met stro is duurzaam en gezond, door de optimale isolatie (Rc van 8) en een behaaglijk binnenklimaat. Momenteel wordt in Oldenzaal de eerste strobalenwoning van onze regio gerealiseerd.

In Twente hebben we een aardige affiniteit met natuurlijk bouwen door de eeuwen heen. Toch is het volgens Giesen Architectuur het eerste moderne strobalen-object dat zij realiseren in onze regio. Het architectenbureau heeft inmiddels ruim 20 jaar ervaring in natuurlijke materialen. Tussen de Mandenmaker en Griekenlandlaan verrijst nu deze innovatieve nieuwe schuurwoning. Een compact volume, met alle ruimtes voor volwaardige bewoning. Met veel glas, wat zorgt voor licht en een ruimtelijk gevoel. De damp-open buitengevels zorgen voor een aangenaam binnenklimaat. Bijzonder is dat er ook prefab strobalen-elementen gebruikt worden voor de wanden en het dak. Deze zijn al voorzien van een stuclaag, waardoor ze onder meer minder gevoelig zijn voor regen tijdens de bouw. Het geheel wordt afgewerkt met mooie lariks gevelplanken. De opdrachtgevers helpen zelf ook mee met de bouw, die ook wat anders is dan gebruikelijk: men realiseert eerst het frame en dak, zodat de andere materialen zoals de strobalen droog geplaatst kunnen worden.

Duurzame bouw
Het gebruik van strobalen in plaats van de gebruikelijke baksteen en beton heeft diverse voordelen. Zo is stro een natuurproduct; circulair en in ruime mate aanwezig. Het is een restproduct van graan dat nu een bestemming krijgt. Traditionele materialen zoals baksteen en beton zorgen bij hun productie voor veel CO2-uitstoot, hoewel ook hier door innovaties verbetering zichtbaar is. Dankzij het gebruik van strobalen is de woning al bij de bouw CO2-neutraal. Qua kosten is het redelijk vergelijkbaar met andere bouwmethoden. De isolerende werking van het stro zorgt een laag energieverbruik en de damp-open gevelopbouw zonder plastic folies zorgt voor een aangenaam en gezond binnenklimaat.

Groeipotentieel
Giesen Architectuur heeft de afgelopen twintig jaar al diverse projecten opgeleverd in strobalenbouw; van woningen tot kantoorunits, B&B's tot grotere expositieruimtes. Zij verwachten dan ook dat dit in de toekomst nog sterk kan groeien. Naast de strobalenbouw kijkt Giesen ook naar andere innovatieve, eco-bouwmethodes zoals kalkhennep. Zij werken graag samen met opdrachtgevers en bouwers om tot een uniek, duurzaam pand te komen.

Meer informatie
Kijk voor meer informatie over de voordelen van strobalenbouw op: www.bouwenmetstrobalen.nl of volg de laatste ontwikkelingen op Facebook: 'Bouwen met Strobalen'.

Meer berichten
 
Auto zoeker