Afbeelding
Foto: Landschap Overijssel ©

Succesvolle pilots leiden tot Aanpak Streekeigen Landschap

Algemeen

OVERIJSSEL - Onlangs hebben Eibert Jongsma namens Landschap Overijssel en Nico Versteeg namens provincie Overijssel hun handtekening gezet onder een samenwerkingsovereenkomst voor een streekeigen landschap in Overijssel: de Aanpak Streekeigen Landschapsbeheer.

De aanpak Streekeigen Landschapsbeheer is het resultaat van succesvolle pilots langjarig beheer en daagt inwoners uit om aan de slag te gaan met het beheer en het behoud van een kwalitatief streekeigen landschap. Het gezicht van deze aanpak is landschapscoördinator Ronald Krabbenbos. Hij wordt ondersteund door een team van drie landschapscoördinatoren in de regio’s Salland, de Kop van Overijssel en Oost Overijssel. Samen zetten hun kennis en netwerk in om groene initiatieven op het gebied van streekeigen landschap langjarig te borgen.

Zichtbare resultaten
Met de Aanpak Streekeigen Landschap is het afgelopen jaar positieve ervaring opgedaan in zeven pilotgebieden. Willemsoord is één van deze pilotgebieden waar met succes is gewerkt aan een zogenoemd bidbook, een plan voor het behoud van het karakteristieke landschap. En met succes: op basis van het bidbook is door de provincie Overijssel een subsidie uitgekeerd om het landschap te beheren en voor alle erven in het buitengebied van Willemsoord elementen op het erf aan te leggen of te herstellen. In navolging van de pilots kunnen nu nieuwe gebieden met het landschap aan de slag. Zo worden in het Vechtdal de mogelijkheden verkend om mee te doen aan deze aanpak. Op dit moment zijn in totaal acht gebieden potentiële deelnemers in de Aanpak Streekeigen Landschapsbeheer. De provincie komt deze zomer met een tweetal subsidieregelingen om de nieuwe aanpak te ondersteunen. Inwoners die hiermee aan de slag willen, kunnen zich voor deze subsidie aanmelden.

De graven krijgen jaarlijks een schoonmaakbeurt in de aanloop naar de herdenking. (Tekst/foto: Martin Meijerink)
Schoonmaakbeurt voor oorlogsgraven zaterdag 33 minuten geleden
Afbeelding
Kunststof kozijnen, rolluiken en meer 21 uur geleden
Afbeelding
Geen voetbal zónder vrijwilligers... 23 mrt, 13:27
Afbeelding
Laat je garderobe stralen met de lente- en zomercollectie van Geisha 23 mrt, 09:57
Afbeelding
Geslaagd toernooi van taekwondo-tak Hantei 22 mrt, 12:25
Afbeelding
Dierenambulance zoekt vrijwilligers 22 mrt, 12:10
Afbeelding
Opvangplekken voor Oekraïners 22 mrt, 11:34
Het team van Gastouderopvang Linds.
Gezellige opvang bij Gastouder Linds 22 mrt, 11:30