Column: Koester de herinneringen

Vorige week donderdag was het Hemelvaartsdag. 's Morgens om 4 uur uit bed. Ontbijt en toen op de fiets. Ik ga dauwtrappen vandaag, alleen. Op de fiets met trap ondersteuning het is een makkie, gaat bijna vanzelf. Wel de fietshelm op. Tulpstraat, Molenstraat, Tankenbergstraat, Oldenzaal nog in diepe rust. Richting Tankenberg. Verend zadel, het is fris maar ben goed aangekleed. Geen hond, geen kip, geen mens op straat. Via de Tankenbergweg richting het kapelletje. Opsnuiven de geur van het jonge, vochtige groen. Eerste stop: een Maria kapelletje, kaarsje aangestoken, gedachten de vrije loop.

04.30 uur: Ik sta hier, overdenk en prevel mijn gebed, Onze Vader die.. Ik vraag maar krijg geen antwoord dat is vreemd. Anders was het 71 jaar geleden. Donderdag 26 mei, Hemelvaartsdag 1949. Vanmorgen om 4 uur uit bed, korte broek met padvindersriem aan. Snel met de waslap een aai om mijn snoet. Brood met speculaas en melk mee. En dan veilig bij vader achter op de fiets "dauwtrappen”. Het is vochtig en kil. Zwarte gymschoenen van de BATA aan en dan op weg. Vader weet waar naar toe. Willy Vlutters van de kruidenier is ook al op straat met zijn hond Bonzo. Door de Spoorstraat en de Steenstraat richting Bentheimerstraat naar de Tankenberg. Veel mensen zijn al op pad. Over en weer wordt er gegroet. Wandelaars en fietsers in alle vroegte.

Eerste stop bij het kapelletje op de Tankenbergweg. Tweede stop kraantje lek. Water uit de grond door je handen laten gaan. Koel helder schoon water. Rechtsaf richting het koepeltje, en juist daarvoor de uitdaging 'het Hazenpad'. Veilig achterop bij vader op de fiets en dan naar beneden. Vasthouden aan het Brookszadel, vingers tussen de veren, gillen en schreeuwen van pijn. Iedereen denkt dat het geschreeuw een uiting van plezier is. Gillend beneden aan de Brandsweg. Blauwe opgezette vingers, schreeuwen als een varken dat geslacht gaat worden. Sussende stem van vader, kom we gaan Meikevers zoeken. Ik kan het jampotje niet vasthouden. Krijg het deksel er niet af. Het deksel met de spijkergaatjes die ik er eerder had ingeslagen. Luister niet naar de uitleg van wie wat is. Maar hoor vader nog zeggen. De smid, de Mulder, de Bakker. Moet de pijn verbijten, de boterham met speculaas biedt geen uitkomst. Thuis gelukkig was daar moeder, die mijn handen dompelde in een bak met lauw soda water. Wees gegroet Maria!

Donderdag 21 mei Hemelvaartsdag 2020 tijd 11.00 uur. Weer thuis. Koffie met krentenwegge. Voldaan gevoel. Beperkingen minimaal 1.50 meter afstand overwonnen. Meikevers gezien en gevonden Niet in een potje gedaan. Wel het deksel van het herinneringpotje geopend. Herinnering aan Christien Grunder. Vorig jaar vertelde ze nog. Dat bint geen Meikevers, maar Ekkelbrommers.

Kaatje Knip
Reactie: Knipkaatje@gmail.com

Meer berichten
 
Auto zoeker