Afbeelding

Pas op voor criminele invloed

Algemeen

OLDENZAAL - De Twentse gemeenten, politie en anderen waarschuwen momenteel volop: pas op om verstrikt te raken in criminaliteit. Ook voor criminelen gaat op dat ze handig gebruik maken van de huidige crisis. Zo is er een reëel risico dat criminelen zich binnen proberen te wurmen bij legitieme ondernemers. En eenmaal ja gezegd tegen het criminele geld is het lastig om van ze af te komen...

De afgelopen jaren waarschuwden gemeenten en politie al vaak voor het risico van ondermijnende criminaliteit. Hiermee doelen we dan op criminelen die gebruik maken van diensten van de bovenwereld. Zo raken de normale samenleving en criminele onderwereld met elkaar verweven. Dit zorgt weer voor normvervaging en een aantasting van de leefbaarheid. Voorbeelden zijn bijvoorbeeld wanneer een crimineel een bedrijfspand huurt en dit gebruikt voor een drugslab. Of een autobedrijf dat voertuigen verstrekt aan criminelen. Bepaalde branches zijn van nature kwetsbaar voor criminelen, zoals de horeca, autobedrijven, maar ook telefoonwinkels en schoonheidsbedrijven zoals kappers, nagelstudio's, zonnebanksktudio's, etc. Branches waarin veel contant geld met moeilijk traceerbare herkomst zit.

Lucratief aanbod
Ondernemers hebben het moeilijk in de huidige crisis, een gegeven waar ook criminelen dankbaar gebruik van maken. Eén van deze methoden is door ondernemers te 'helpen' met contante leningen om hun bedrijf draaiende te houden. Zij rekenen dan vaak exorbitante rentes en schuwen niet om geweld te gebruiken. Maar ook giften komen voor; de ondernemer kan dan mogelijk betrokken raken in criminele zaken wanneer de criminele geldschieter om wat gunsten komt vragen. Ondernemers lopen zo concrete risico's om verzeild te raken in criminele netwerken.

Weerbare ondernemer
Belangrijk is om wantrouwend te zijn en niet in te gaan op te mooie aanbiedingen. Zo moet u zich als pandverhuurder afvragen waarom iemand een grote huursom wil betalen voor een bedrijfspand, of waarom uw nieuwe geldschieter niet wil zeggen welk werk hij doet. Vertrouwt u zaken niet? Bel met 0900-8844 of anoniem: 0800-7000.

Cultuurliefhebbers in de brede zin wisten zich goed te vermaken. (Tekst/foto: Martin Meijerink)
Literair café verrijkt het culturele en sociale leven van Oldenzaal 5 minuten geleden
Het team van Kv Java met de overall overwinningsbokaal. (Tekst/foto: Martin Meijerink)
Weer sterk deelnemersveld bij het Hulsbeek Klootschiettoernooi 2024 53 minuten geleden
Afbeelding
Activiteiten voor de Autismeweek 1 uur geleden
Woonboulevard Almelo trapt de serie braderieën af met een Middeleeuwse Braderie. (Foto: Larissa van Zeist)
Stoomtrein rijdt op tweede paasdag 1 uur geleden
De graven krijgen jaarlijks een schoonmaakbeurt in de aanloop naar de herdenking. (Tekst/foto: Martin Meijerink)
Schoonmaakbeurt voor oorlogsgraven zaterdag 2 uur geleden
Afbeelding
Kunststof kozijnen, rolluiken en meer 22 uur geleden
Afbeelding
Geen voetbal zónder vrijwilligers... 23 mrt, 13:27
Afbeelding
Laat je garderobe stralen met de lente- en zomercollectie van Geisha 23 mrt, 09:57