Afbeelding

Gemeente blijft investeren in een leefbare binnenstad

Algemeen

OLDENZAAL - De gemeente Oldenzaal blijft investeren in een gezellige, leefbare binnenstad waar ondernemers floreren en bezoekers graag komen. Nu meer dan ooit is het belangrijk om samen te werken aan een aantrekkelijke binnenstad, voor het behoud van ondernemers en voorzieningen op langere termijn.

De gemeente Oldenzaal is al enkele jaren actief bezig met samenwerking met diverse partijen. Inwoners, ondernemers, organisaties en de gemeente zelf spelen allemaal een belangrijke rol bij het aantrekkelijk maken en houden van de binnenstad.

Subsidieprogramma
Eén van de vele beleidsmaatregelen die de gemeente nam was het opstellen van het Actieprogramma Binnenstad Oldenzaal, waarbij initiatiefnemers ook subsidies aan kunnen vragen voor plannen die helpen om de binnenstad te stimuleren. De regeling bestaat sinds 2016 en heeft volgens de gemeente veel positieve effecten gehad. Zo werd met succes gewerkt aan het terugdringen van de grote mate van leegstand in het centrum. Immers, een centrum dat leeg oogt is voor bezoekers geen aantrekkelijke plek om te gaan winkelen. Dit gegeven nekte ook veel grotere steden die uitgerekte stadscentra hebben; wanneer bezoekers slenteren langs visueel lege winkelstraten komen ze niet snel terug. Een compactere binnenstad kan hierbij helpen.

Regeling voortgezet
Het succes van de regeling is dusdanig dat het college van Burgemeester en Wethouders besloten heeft om deze de komende vier jaar voort te zetten. Er zijn nu drie hoofdthema's geformuleerd waarbinnen investeringen gedaan kunnen worden: het stimuleren van een compacte binnenstad, verbeteren van de ruimtelijke kwaliteit (vertaling: ziet er mooi uit) en het stimuleren van beleving en levendigheid. De subsidieregeling is heel breed toegankelijk; zowel voor vastgoedeigenaren, ondernemers maar ook mensen die een goed initiatief hebben voor de binnenstad en wat hulp kunnen gebruiken. Bijvoorbeeld een innovatief project, het samen aanpakken van een gevel, toevoegen van groen en verlichting of het organiseren van activiteiten. Kijk voor meer informatie op: www.oldenzaal.nl Tot en met 25 mei kan men een bijdrage aanvragen.

Jan Wegdam met een bijzonder keramiek product, de Breed bek Kikker. (Tekst/foto: Martin Meijerink)
Expositie werken Stichting Art Brut KIK in Stadstheater De Bond 9 uur geleden
Afbeelding
Zaaiactie voor de bijen 10 uur geleden
Lekker eten, gezelligheid en gemeenschap. Daar draait het om bij het Suikerfeest. (Tekst: Martin Meijerink)
Gezellige afsluiting van de ramadan met het Suikerfeest 10 uur geleden
Afbeelding
'Eigenlijk alles mag en dan met een beetje glitter en glamour' 12 uur geleden
Bij Leen Bakker Almelo is de nieuwe collectie binnen.
Nieuwe collectie bij Leen Bakker 12 uur geleden
Afbeelding
Benefietconcert Dames Smartlappen Koor 12 uur geleden
Afbeelding
Visie wonen, welzijn en zorg 13 uur geleden
Foto: Masterphoto
Mooi programma voor Maxima's Night Out 13 uur geleden