Afbeelding

Oldenzaal gaat experimenteren met gratis- en flitsparkeren

Algemeen

OLDENZAAL - De gemeente werkt aan een nieuw parkeerbeleid. Afgelopen week stelde het college van Burgemeester en Wethouders de Kadernota Parkeren 2020-2025 vast. Hiermee moet het parkeren nog beter aansluiten bij de belangen van alle betrokkenen.

De gemeente wil met de nieuwe kadernota het parkeren in de binnenstad nog aantrekkelijker maken. Betaald parkeren roept altijd stevige emoties op. De automobilist parkeert het liefste altijd en overal gratis, maar een beperkte parkeerruimte en overlast maken dit niet altijd haalbaar. Het is dan ook een balanceer-act om tot een breed gedragen beleid te komen.

Twee pilots
Als onderdeel van de nieuwe parkeernota stelt het college ook voor om een tweetal proeven uit te voeren. Zo wil de gemeente het eerste uur gratis parkeren aanbieden. Voor mensen die een relatief korte boodschap moeten doen in de binnenstad is dit zeer welkom; je bent niet telkens euro's kwijt om even vijf minuten een winkel in te lopen. Er was al geruime tijd de wens om zo'n pilot te houden, maar dit werd eerder vooruitgeschoven omdat er geen consensus was met ondernemers hoe de kosten hiervoor op lange termijn gedekt zouden moeten worden. Ook nu is dit nog niet geregeld; maar de proef komt er wel om in ieder geval te kijken wat de positieve en negatieve effecten zullen zijn. Er komt ook een tweede proef met flitsparkeren. Dit zou dan aparte parkeerplaatsen omvatten die specifiek aangewezen worden voor kort parkeren, zoals een snelle boodschap of iemand die een ander ergens op wil halen. Bezoekers kunnen dan dicht bij hun bestemming parkeren. Er wordt nog gekeken naar de invulling. Verder zal in overleg met inwoners en ondernemers gekeken worden naar verruiming van blauwe zones in woon-winkelgebieden waar nu nog vaak vrij parkeren is met drukte als gevolg.

Afbeelding
Spreekuur autisme 1 uur geleden
Afbeelding
Groenmarkt op zaterdag 11 mei 21 uur geleden
Er zijn diverse manieren om zowel aan de fysieke als mentale fitheid te werken. Zo is jongleren prikkelend voor beide. En ja, ook ú kunt dit leren.
Gratis proefles cognitieve fitness voor senioren gisteren
Ester Bertholet.
Hartkloppingen - of toch lentekriebels? 21 apr, 14:26
Sporten, of juist actief zijn binnen een vereniging dragen bij aan de vitaliteit in de brede zin.
SCP-rapport: investeren in vitale senioren blijft erg belangrijk 21 apr, 13:05
Koffie is voor veel mensen synoniem met gezelligheid, gastvrijheid en sfeer. Maar te veel kan nadelig zijn.
Eén kopje koffie: is het zwarte goud ook goed voor senioren? 20 apr, 14:00
Muziekliefhebbers moeten zeker eens een kijkje nemen bij de Muziekbank.
De Muziekbank in de bibliotheek 20 apr, 13:03
Jan Wegdam met een bijzonder keramiek product, de Breed bek Kikker. (Tekst/foto: Martin Meijerink)
Expositie werken Stichting Art Brut KIK in Stadstheater De Bond 19 apr, 15:56