Afbeelding

Column: Bevrijding 2020

Algemeen

Ik ken haar al een aantal jaren. Onze ontmoetingen zijn ontstaan tijdens het begeleiden van ouderen uit het verzorgingshuis de Mariahof naar de Plechelmus Basiliek op de maandagen in mei en oktober, om samen Maria te eren. Door deel te nemen aan de gebedsdiensten die door de pastores worden voorgegaan.

Voor mij is ze een opgewekte en spontane jonge vrouw, Ilone is haar naam. Altijd op tijd aanwezig, actief in de weer met het behulpzaam zijn en ondersteuning bieden aan anderen. We volgen elkaar ook op Facebook. Afgelopen dinsdag had ze een bericht geplaatst waarvan ik erg ben geschrokken. Het riep bij mij direct de gedachte op aan bevrijding. Ze werd geboren en groeide op en ging naar de basisschool in Losser en naar het VWO in Oldenzaal. Ze werd in die jaren gepest door klasgenoten. Ze beet niet genoeg van zich af, ze was een gemakkelijk doelwit. Een prooi. "Was ik anders" vroeg ze zich af. Voor mij beslist niet, maar wel voor haar klasgenoten. Ze schrijft: "jarenlang heb ik geworsteld met wat mij is aangedaan. Toch is er licht gekomen aan het einde van de tunnel. Ik ben er achter gekomen dat ik een grote last met mij mee droeg. Door een training AFT (AromaFreedom Techniek) te volgen is het mij gelukt om de emotionele lading van het structureel pesten er af te halen. Ik heb het een plek kunnen geven."

Met het plaatsen van haar verhaal op Facebook heeft ze mijn ogen ook geopend. Ik word al enkele jaren gepest, tegengewerkt (gemanipuleerd) door een narcist. Zo ook de afgelopen periode waarin ik veel heb geschreven over Vrijheid en Bevrijding. Gelukkig heb ik geleerd in te zien en doorzien hoe een narcist te werk gaat. Tip: Van Herman (zie www.narsictontmaskerd.nl). Vrijheid is volgens mij "vrij zijn van beperkende gedachten". Onze dagelijkse gedachten daarvan is gemiddeld 70% negatief. De diepste menselijke emotie is, behoefte aan waardering. Dagelijks worden mensen gewezen op de fouten die ze maken en niet bejubeld om dat wat ze goed doen. Ook de foute handelingen in de dagen van de bevrijding in april 1945 werken nu nog door. Zo ook in het verhaal van van een Oldenzaals meisje dat vertelde dat ze nog nooit echt bevrijd is van de in haar hoofd rond dolende gedachten. Gedachten waarvan ze al jaren nachten van droomt en wakker ligt. Enkel en alleen omdat haar moeder een liefdesrelatie had met een Duitse soldaat. Vrijheid geven en krijgen is de stem van je hart volgen bij de zender en de ontvanger. Maar weet: vrijheid is niet vanzelfsprekend.

Kaatjeknip mei 2020
Reactie: kaatjeknip@gmail.com

Jan Wegdam met een bijzonder keramiek product, de Breed bek Kikker. (Tekst/foto: Martin Meijerink)
Expositie werken Stichting Art Brut KIK in Stadstheater De Bond 14 uur geleden
Afbeelding
Zaaiactie voor de bijen 14 uur geleden
Lekker eten, gezelligheid en gemeenschap. Daar draait het om bij het Suikerfeest. (Tekst: Martin Meijerink)
Gezellige afsluiting van de ramadan met het Suikerfeest 15 uur geleden
Afbeelding
'Eigenlijk alles mag en dan met een beetje glitter en glamour' 17 uur geleden
Bij Leen Bakker Almelo is de nieuwe collectie binnen.
Nieuwe collectie bij Leen Bakker 17 uur geleden
Afbeelding
Benefietconcert Dames Smartlappen Koor 17 uur geleden
Afbeelding
Visie wonen, welzijn en zorg 17 uur geleden
Foto: Masterphoto
Mooi programma voor Maxima's Night Out 17 uur geleden