Afbeelding

Burgemeester Welman reflecteert op corona-crisis

Algemeen

OLDENZAAL - De corona-crisis raakt Nederland hard. In alle lagen van de bevolking en elke Nederlander. Samen zetten we ons nu in om te vechten tegen één, onzichtbare vijand. Burgemeester Patrick Welman reflecteert in een open brief aan alle Oldenzalers over deze situatie.

Beste Oldenzalers,

We bevinden ons in een buitengewone situatie. Ouders zijn thuis met hun kinderen en proberen hen les te geven of zelf te werken, mensen in de zorg of andere vitale beroepen draaien gezamenlijk overuren, alleenstaanden krijgen even geen spontane visite meer, ouderen zijn bang om ziek te worden, ondernemers die merken dat hun handel terugloopt... Dit coronavirus raakt veel meer mensen dan alleen zij die ziek zijn. Ik zou u daarover een aantal dingen willen meegeven, vandaar dat ik me nogmaals via deze weg tot u richt.
Allereerst goed nieuws: onze collega, wethouder Evelien Zinkweg en haar man zijn voorzichtig aan de beterende hand. Nog niet hersteld of in functie, maar het gaat in ieder geval iets beter. Op naar een volledig herstel!

Nuchter, alert en voorzichtig
Alle richtlijnen die nu gelden, zijn erop gericht om de verspreiding van het coronavirus te beperken. Dat deze maatregelen een grote impact hebben op ons leven, is inmiddels wel helder. Ik wil u oproepen om in nuchterheid met elkaar te wennen aan de nieuwe situatie, de richtlijnen strikt te volgen en daarnaast zoveel mogelijk de dingen te blijven doen zoals u ze gewend bent. Zoals bijvoorbeeld boodschappen doen. En vergeet daarbij vooral onze lokale ondernemers niet, die op een gepaste wijze hun zaak draaiende proberen te houden. Zij hebben u op dit moment extra hard nodig. Ook pakken de maatschappelijke- en zorgorganisaties de handschoen op: zij proberen de zorg en diensten aan u te blijven verlenen. De zorgtaken die we als gemeente hebben zijn afgeschaald qua contact en overleg. Maar we zorgen er natuurlijk wel voor dat iedereen, en met name inwoners met urgente situaties, zo goed mogelijk ondersteund worden.
Het is mooi om te zien hoe de creativiteit rijkelijk stroomt op dit moment. Daar mogen we samen trots op zijn!

Ondersteuning ondernemers
Landelijk is er ?dinsdagavond gesproken over diverse financiële tegemoetkomingen voor ondernemers. Ook vanuit de gemeente Oldenzaal is een pakket tijdelijke maatregelen in de maak om ondernemers te ondersteunen. We proberen verlichting te brengen in de lokale lasten. Dat vergt nog wat uitzoekwerk en voorbereiding. Meer informatie daarover gaan we zo spoedig mogelijk via de website van de gemeente communiceren. En denk, als u uw eigen zaken op orde heeft, ook na over hoe u andere ondernemers of inwoners zakelijk gezien kunt helpen. Wij betalen als gemeente bijvoorbeeld op dit moment onze facturen versneld, misschien kunt u als ondernemer ook op deze wijze uw partners ondersteunen.

Samen zijn we Oldenzaal
Neem uw verantwoordelijkheid en blijf nuchter, alert en voorzichtig. Dat houdt vooral in dat u fysiek contact vermijdt en dat u afstand houdt (minimaal 1 ½ meter). Buiten zijn is vooralsnog prima, als u zich maar aan de richtlijnen houdt. Dat geldt voor iedereen: dus ook voor grote groepen spelende kinderen op de sportvelden, wandelaars op het Hulsbeek of onze mensen in de buitendienst. Ik roep u op om bij iedere activiteit vooral uw gezond verstand te gebruiken. En neem geen risico’s!

Tot slot gaan mijn gedachten uit naar de mensen die ziek zijn. Momenteel hoor ik niet meer van de GGD of en welke Oldenzalers besmet zijn. Ik zie, net als u, alleen nog aantallen voorbijkomen. Als gemeente kunnen we u hierover dus niet meer informeren. Als we ons allemaal houden aan de richtlijnen, dan doen we wat we kunnen om de verspreiding zoveel mogelijk te beperken. Ik kan helaas geen telefonisch contact meer met besmette personen opnemen; om beterschap te wensen, hulp aan te bieden en mijn wens uit te spreken voor een voorspoedig herstel. Dat doe ik daarom via deze weg!
Mensen, blijf gezond en “good goan”!

Patrick Welman
Burgemeester Oldenzaal

Afbeelding
Nog enkele kaarten voor In Het Volkspark Festival 13 minuten geleden
Gezellig samen aan de Hoftafel in de Hofkeuken (foto: Martin Meijerink).
Weer maandelijks samen eten en genieten in de Hofkerk 13 apr, 18:29
Afbeelding
Waarom een kampeertent essentieel is voor de perfecte kampeertrip 13 apr, 11:28
Lloyd Spiegel en Leif de Leeuw en Sem Jansen zullen het eerste jubileum-dubbelconcert verzorgen.
Jubileum-dubbelconcerten: Cobblestone bestaat al 20 jaar 12 apr, 19:58
Fanatieke lezers Saar Grundel (rechts) en Suus Bakker van basisschool de Leemstee in Bibliotheek Oldenzaal bij de display tafel Kinderjury 2024.
Het beste boek gekozen door kinderen 12 apr, 17:32
Opnieuw bouwen, gebruiken als huis van de stad of het kleiner maken van het stadhuis?
Opties voor toekomst stadhuis zijn op hoofdlijnen uitgewerkt 12 apr, 13:25
Afbeelding
Herdenking April-meistakingen Hengelo 1943 op 29 april 12 apr, 11:56
Anja Borggreve (expositiecommissie De Bond) toont de door Anders ontworpen aankondiging affiche samen met zijn moeder Karin.
Anders Brinksma exposeert in De Bond 12 apr, 09:04