Afbeelding

Over Molens en Molenaars: deel 2

Algemeen

LATTROP / TILLIGTE - Met vijf molens in beheer is de Molenstichting Lattrop-Tilligte een van de grootste molenbezitters in Overijssel. Om de molens te onderhouden en te laten draaien is de stichting (steeds) op zoek naar nieuwe vrijwilligers en molenaars. Deze week deel 2 van een serie van 3 artikelen over Molens en Molenaars.

De vrijwillig molenaar vandaag de dag heeft het een stuk makkelijker dan zijn collega van voorheen. Betere werktijden, een schaftruimte met behoorlijk sanitair, verwarming en elektriciteit. We vinden het gezellig als er bezoekers langskomen en we iets kunnen vertellen over de molen of kunnen laten zien hoe met behulp van de wind en de molenstenen meel wordt gemalen. Getracht wordt om onze molens tenminste één dag per week te laten draaien. Iedereen die een molen bezoekt raakt altijd onder indruk van die machtige rondgaande wieken die het mechanisme in de molen aandrijven.

Mooi ambacht
De rondrazende molenstenen van de Oortmanmolen in Lattrop waar nog op ambachtelijke wijze meel wordt gemalen voor onder meer bakkers en slagers. Op de Nicolaasmolen in Denekamp ruik je als het ware het verleden nog: ondanks de vervallen staat kon bij de restauratie in 1975 een groot deel van de onderdelen behouden en hergebruikt worden. Op de watermolen Singraven, met de nog in werking zijnde houtzagerij, snuif je de geur van het pas gezaagde hout. De molenaars van de Borgelinkmolen werken nauw samen met Dinkelland Educatie op Locatie, waardoor alle basisschoolleerlingen uit de regio in de gelegenheid worden gesteld om een molen te bezoeken. De Westerveldmolen in Tilligte is dankzij haar ligging met name bij toeristen in trek.

De moderne molenaar
Het oude ambacht kent naast de oude gebruiken ook moderne hulpmiddelen. De puristen onder de molenaars houden het ambacht liefst zo authentiek mogelijk, dus geen digitale toerenteller of weerstations op de molen! Een molenaar hoort naar de lucht te kijken en niet op z’n weer-app! Ik hou ’t persoonlijk een beetje in ’t midden want het volgen van het weer en de weersverschijnselen is behalve nuttig voor het molenaarschap natuurlijk ook reuze interessant.

Ook molenaar worden?
Zin om molenaar te worden? De Molenstichting biedt beginnend molenaars (mannen zowel als vrouwen!) een uitstekende theoretische en praktische basisopleiding tot assistent molenaar. Wie door wil voor een officieel diploma kan dit via de opleiding van het Gilde voor Vrijwillig Molenaars.

Maak kennis
Nader kennismaken met onze molens en de werkzaamheden van de molenaar? Kom eens langs bij een van onze molens, de Borgelink of de Nicolaasmolen in Denekamp, de Oortmanmolen in Lattrop of de Westerveldmolen in Tilligte. We zijn elke zaterdag van 10 tot 12 geopend. De Westerveldmolen in Tilligte ook op woensdagmiddag. Watermolen Singraven is elke zaterdagmiddag geopend. Zie ook de website: www.demolenstichting.nl.

Aad Breel, vrijwillig molenaar Molenstichting Lattrop - Tilligte

Foto: Nicolaasmolen, mei 1975; Archief Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed

Afbeelding
Kunststof kozijnen, rolluiken en meer 5 uur geleden
Afbeelding
Geen voetbal zónder vrijwilligers... 23 mrt, 13:27
Afbeelding
Laat je garderobe stralen met de lente- en zomercollectie van Geisha 23 mrt, 09:57
Afbeelding
Geslaagd toernooi van taekwondo-tak Hantei 22 mrt, 12:25
Afbeelding
Dierenambulance zoekt vrijwilligers 22 mrt, 12:10
Afbeelding
Opvangplekken voor Oekraïners 22 mrt, 11:34
Het team van Gastouderopvang Linds.
Gezellige opvang bij Gastouder Linds 22 mrt, 11:30
Afbeelding
Techniek Tastbaar bij TCC 22 mrt, 11:26