Afbeelding

Voorkom een lelijke val van de trap

Algemeen

TWENTE - We staan er te weinig bij stil, maar het zou eigenlijk wel moeten: de risico's van de trap. Als je er over nadenkt is het eigenlijk heel raar om zo'n groot gat in je woning te hebben. Niet verrassend levert de trap jaarlijks dan ook diverse doden en gewonden op.

Het Twentse project Lang Zult U Wonen geeft veel advies over langer veilig en behaaglijk wonen in uw eigen woning. Met relatief kleine aanpassingen is dit goed mogelijk. Ook de trap moeten we hierbij niet vergeten; een lelijke val is immers niet aangenaam.

Veilige trap
Wanneer het lopen wat moeilijker gaat kunt u diverse maatregelen nemen. Bijvoorbeeld het plaatsen van een tweede trapleuning, zodat u aan beide kanten van de trap een leuning vast kunt pakken. Ook het gebruik van stroeve antislip traptreden kan helpen. Vervang oude vloerbedekking over de volledige breedte.

Meer mogelijk
Een belangrijke oorzaak van vallen is het gebrekkige zicht in het trapgat. Het is dan ook verstandig om ervoor te zorgen dat de trap goed verlicht is. Dit kan heel eenvoudig door bijvoorbeeld extra lampjes met bewegingssensoren te plaatsen die automatisch aan en uit gaan. Wanneer u fysieke problemen ervaart met het traplopen kunt u ook kiezen voor de plaatsing van tussentreden. Deze halveren de traphoogte.

Gezellig samen aan de Hoftafel in de Hofkeuken (foto: Martin Meijerink).
Weer maandelijks samen eten en genieten in de Hofkerk 13 apr, 18:29
Afbeelding
Waarom een kampeertent essentieel is voor de perfecte kampeertrip 13 apr, 11:28
Lloyd Spiegel en Leif de Leeuw en Sem Jansen zullen het eerste jubileum-dubbelconcert verzorgen.
Jubileum-dubbelconcerten: Cobblestone bestaat al 20 jaar 12 apr, 19:58
Fanatieke lezers Saar Grundel (rechts) en Suus Bakker van basisschool de Leemstee in Bibliotheek Oldenzaal bij de display tafel Kinderjury 2024.
Het beste boek gekozen door kinderen 12 apr, 17:32
Opnieuw bouwen, gebruiken als huis van de stad of het kleiner maken van het stadhuis?
Opties voor toekomst stadhuis zijn op hoofdlijnen uitgewerkt 12 apr, 13:25
Afbeelding
Herdenking April-meistakingen Hengelo 1943 op 29 april 12 apr, 11:56
Anja Borggreve (expositiecommissie De Bond) toont de door Anders ontworpen aankondiging affiche samen met zijn moeder Karin.
Anders Brinksma exposeert in De Bond 12 apr, 09:04
Wieteke Campschreur (35) en Henk Noordanus (62)
Het geeft voldoening om te voelen hoeveel je van betekenis kan zijn 10 apr, 14:01