Afbeelding

Vader

Algemeen

Als het stormde was mijn vader altijd zo onrustig als de pest. Van te voren al, maar helemaal tijdens het gehuil rond de boerderij. Hij was boer geweest, maar had zich uit laten kopen. De leegstaande schuur verhuurde hij voor stalling van caravans en andere grote objecten. Aangezien er verder niets in de schuur lag, geen hooi of zo, had de wind vrij spel. De dakpannen lagen zo op de latten, niets was afgetimmerd. Dat betekende dat ze al bij het kleinste stormpje van het gigantische dak afvlogen en uit elkaar spatten op de oprit of achter de boerderij. De dakpannen werden als het ware opgetild, terwijl aan de andere kant de pannen door de wind werden vastgedrukt. Als de pannen eraf vlogen wilde er nog weleens 1 naar binnen vallen en de auto's en caravans liepen dan het risico geraakt te worden. Wij moesten mijn vader dan helpen met het verzetten van de auto's. Ik heb dat een keer geweigerd. Het was echt veel te gevaarlijk. Mijn vader was toen in zijn uppie bezig met het verzetten van auto's, terwijl de dakpannen links en rechts naar beneden zeilden. Van pure ellende ging hij toen ook maar naar binnen.


Op dinsdag ging hij naar de veemarkt in Groningen, vrijdags naar die van Leeuwarden. Als hij om een uur of twee thuiskwam kreeg mijn moeder haar huishoudgeld en ik een chocoladereep van De Heer, geel, met advocaatvulling. Hij was blij dat geen van de drie zoons boer wilde worden. Toen hij het geld kreeg van de verkoop van zijn land aan de provincie Groningen, kocht hij voor de familie een groene Simca 1000. Die zie je niet meer op de weg. Die roesten al in de brochure werd er toen gezegd. Niet dat hij kon autorijden, maar hij vond niets mooier dan een tochtje door het Westerkwartier, terwijl hij de beelden van commentaar voorzag. "Die boer woonde hier. Een dikke kreng. Als hij de kans kreeg werd je verneukt. Ik heb eens een drachtige koe van hem gekocht, dat had hij niet gemerkt. Ik wel. Twee voor de prijs van 1. Hij heeft een halfjaar niet met mij gesproken."


Tijdens de storm, heb ik ook een rondje rond de boerderij gemaakt. Zaklantaarn in de hand. Het is nu rustig buiten. Ik meende een dreun in het bos te horen; weer een reus geveld. Morgen even kijken.

Jan Visser

Gezellig samen aan de Hoftafel in de Hofkeuken (foto: Martin Meijerink).
Weer maandelijks samen eten en genieten in de Hofkerk 13 apr, 18:29
Afbeelding
Waarom een kampeertent essentieel is voor de perfecte kampeertrip 13 apr, 11:28
Lloyd Spiegel en Leif de Leeuw en Sem Jansen zullen het eerste jubileum-dubbelconcert verzorgen.
Jubileum-dubbelconcerten: Cobblestone bestaat al 20 jaar 12 apr, 19:58
Fanatieke lezers Saar Grundel (rechts) en Suus Bakker van basisschool de Leemstee in Bibliotheek Oldenzaal bij de display tafel Kinderjury 2024.
Het beste boek gekozen door kinderen 12 apr, 17:32
Opnieuw bouwen, gebruiken als huis van de stad of het kleiner maken van het stadhuis?
Opties voor toekomst stadhuis zijn op hoofdlijnen uitgewerkt 12 apr, 13:25
Afbeelding
Herdenking April-meistakingen Hengelo 1943 op 29 april 12 apr, 11:56
Anja Borggreve (expositiecommissie De Bond) toont de door Anders ontworpen aankondiging affiche samen met zijn moeder Karin.
Anders Brinksma exposeert in De Bond 12 apr, 09:04
Wieteke Campschreur (35) en Henk Noordanus (62)
Het geeft voldoening om te voelen hoeveel je van betekenis kan zijn 10 apr, 14:01