Foto:

Column: Mondkapjes

OLDENZAAL - De mondkapjes zijn niet aan te slepen zo laat de nieuwszender dagelijks weten. Maar of de mondkapjes een afdoende bescherming bieden is nog maar de vraag.

Vroeger in de fabriek droegen medewerkers bij werkzaamheden die stof veroorzaakten, mondkapjes. Bouwvakkers die asbestplaten doormidden zaagden gebruikten af en toe zo'n kapje. Ze waren toen nog niet bewust van de gezondheidsrisico's en niet goed voorgelicht. Mijn vader was na de oorlog werkzaam als zandstraler in de gieterij bij Stork. Hij droeg een masker met afzuiging, dat leek toen heel wat. Toch is hij met stoflongen, veel te vroeg gestorven.

Van de week droomde ik daar over en kwam in een heel bijzondere droomwereld terecht. Ik wandelde in mijn droom door de fabriek die mondkapjes maakte. Men kon de productie niet aan. Waarom? Wel de vraag naar mondkapjes was in stijgende lijn. Mensen oud en jong, zwart en blank, autochtoon en allochtoon waren bezig voorraden aan mondkapjes in te slaan. Niet voor het inademen, maar voort het uitademen. Hoezo? Men had en heeft ontdekt dat uit de monden van mensen veel stof naar buiten komt.

Mensen roddelen gemiddeld een keer per dag over iemand anders. Maar er zijn ook mensen die veel meer roddelen dan dat.Er schieten je zo wel namen te binnen. De komende maanden zijn de roddels niet uit de lucht. Want met carnaval, en zeker de dagen erna, komen de verhalen (roddels) weer op gang. Mensen zeggen dat ze wel vergeven, maar vergeten doen ze niet. Vorige week zat ik in de wachtkamer van het ziekenhuis; iemand deed uitvoerig (roddel) verslag over een geval van vreemdgaan in de carnavalsperiode 2019.

Ik kon het dan ook niet laten op te merken: "mevrouw u zou een mondkapje moeten dragen". Dat werd mij niet in dank afgenomen. Alle dagelijkse roddels en achterklap die al jaren zorgen voor een roddelvirus, hebben er zelfs toegeleid dat het voor sommige mensen te veel wordt en dat ze uit het roddelcircuit stappen. Persoonlijk heb ik geen last van roddelangst, want ik bedenk dat het roddelen niet zo veel zegt over mij, maar dat het meer gaat over de roddelaars zelf. Het is best lastig om er iets aan te doen als er over je geroddeld wordt, daar ben je per definitie niet bij. Het besmettingscijfer inzake roddel is enorm, getallen durf ik niet te noemen. Het komt voor in alle geledingen van de bevolking, op het werk, in de kerk, in de kroeg, 's avonds laat en 's morgens vroeg. Wat je ook kunt doen is voor meneer de uil spelen: Oogjes dicht en snaveltjes toe.

Kaatjeknip februari 2020.

Meer berichten
 
Auto zoeker