Foto:

Column: Bruisende stad!

OLDENZAAL - Het is niet meer vanzelfsprekend dat echtparen die 60 jaar getrouwd zijn persoonlijke felicitaties ontvangen van hun burgemeester. In veel steden heeft men de grens opgerekt en komt de burgemeester pas feliciteren wanneer het echtpaar 65 jaar is getrouwd.

Direct na de Tweede Wereldoorlog en in de jaren '60-'70 was er een piek in het aantal huwelijken dat werd gesloten. Mannen en vrouwen leven tegenwoordig ook langer. Het lijkt mij een zegen om het Diamanten huwelijksfeest als echtpaar samen te mogen vieren. En daar past een bezoek van de burgemeester bij en dat moet ook zo blijven. Ook in Oldenzaal is het aantal echtparen dat jaarlijks 60 jaar getrouwd is fors toegenomen. Waar in andere gemeenten de grens is opgetrokken naar 65 jaar huwelijk (Hengelo) en 70 jaar (Enschede), is de grens in Oldenzaal 60 jaar gebleven. En dat siert onze Boeskoolstad, zijn bestuurders en de echtparen zelf. Er zijn gemeenten die het huisbezoek van de burgemeester al hebben afgeschaft. In Bergen op Zoom wordt eenmaal per jaar een feest georganiseerd voor alle jubilerende echtparen.

Afgelopen maandag werd de week goed gestart. Op 25 november kwam burgemeester Patrick Welman het echtpaar Engelbertink-Snijders persoonlijk feliciteren met het 60-jarig huwelijksfeest. Een aantal keren mocht ik het afgelopen jaar aanwezig zijn bij het feliciteren van de echtparen door onze burgervader, het heeft mij opnieuw laten zien en ervaren dat de echtparen en de aanwezige familieleden zeer waren ingenomen met de komst van de burgemeester. Dus burgemeester: doorgaan met dit initiatief bij het 60 jaar delen van lief en leed.
Zo ook deze week bij het echtpaar Engelbertink-Snijders. Herinneringen werden opgehaald over de tijden van toen. Herinneringen aan mijn eigen huwelijksfeest borrelden op en beelden van toen kwamen op mijn netvlies. Mei 1960, feestzaal café Bolscher-Beernink, kelner Nols Niekerk, bruidsauto taxi Brookhuis, fotograaf Henk Kienhuis, muziek: The Klengola Stars. Het muntje valt, want ze hebben destijds ook ons huwelijksfeest muzikaal opgeluisterd. Wanneer Bertus Engelbertink zijn agenda uit die jaren laat inzien, staan daarin 178 avonden muziek maken genoteerd op bruiloften en partijen en dat in een jaar. En velen met mij zullen zich nu ook herinneren dat de The Klengola Stars hebben gespeeld bij hun eigen feest in een van de feestzalen destijds: café de Boom, café de Zon, stadscafé Moatman, Kotman, het Landhuis, Plijhuis, parochiehuis aan de Lyceumstraat. In veel zalen hebben de Klengola Stars opgetreden bij de dansavonden en bruiloften. Vele Oldenzalers hebben in hun huwelijksjaren storm en wind doorstaan. Reden om de traditie voort te zetten, dat de burgemeester komt feliciteren bij het 60-jarig huwelijksfeest is dan ook gepast. Het kost uw burgervader tijd en energie, maar mede door deze traditie in stand te houden blijft Oldenzaal bruisen.

Kaatjeknip,
november 2019

Meer berichten
 
Auto zoeker