Afbeelding

Leerlingen starten duurzame mini-ondernemingen

Algemeen

OLDENZAAL - In samenwerking met Rabobank Twente Oost laat 'Stichting Day for Change' dit jaar leerlingen in de regio Oldenzaal op een speelse manier kennismaken met ondernemerschap, duurzaamheid en wereldburgerschap.

Leerlingen van het Carmel College Oldenzaal hebben met behulp van een kleine lening in groepjes duurzame mini-ondernemingen opgestart. De winst uit hun bedrijfjes komt ten goede aan kleine ondernemers in ontwikkelingslanden. De jonge ondernemers kunnen met het geld dat ze verdienen uiteindelijk bijdragen aan bijvoorbeeld de start van een taxibedrijf in Kenia.

Kredietcommissie
De afgelopen weken zijn de leerlingen druk geweest met brainstormen, het doen van marktonderzoek en het maken van een ondernemingsplan. Op dinsdag 19 november werd het pas echt spannend: de leerlingen presenteerden die dag hun plannen aan een Kredietcommissie bestaande uit Niek van Eerden van de Rabobank en Babet Olde Weghuis van Day for Change. Britt Kuiper (te zien op de foto hiernaast) is een van leerlingen die probeerde een microkrediet te bemachtigen. Zij vertelt: "Zo spannend om ons ondernemersplan te presenteren aan de Rabobank." Haar bedrijf 'Creative4u' maakt echte schilderijtjes en ansichtkaarten. Uiteindelijk werden verschillende creatieve, duurzame plannen beloond met een lening van ongeveer €30,- startkrediet. De komende weken gaan de leerlingen verder aan de slag met de uitvoering. Zo leren zij vaardigheden als samenwerken, initiatief nemen, met geld omgaan, klanten aanspreken en doorzetten en zien zij aan eind van de rit hun inspanningen hopelijk beloond met het behalen van een mooie winst.

Stichting Day for Change
Jaarlijks bereikt Day for Change rond de zesduizend leerlingen. Het afgelopen schooljaar hebben kinderen en jongeren in heel Nederland met ruim € 19.000,- microkrediet bijna € 75.000,- winst weten te maken. Dit geld werd door Day for Change geïnvesteerd in leningen voor onder meer de aanschaf van een tractor door boerinnen in Oeganda en extra landbouwgrond voor een boer in Cambodja. Kijk voor meer informatie over deze stichting op www.dayforchange.nl.

Op Koningsdag zijn er veel mensen op de been. Je voorbereiden kan een kater voorkomen.
Veilig naar een evenement 4 uur geleden
Afbeelding
Spreekuur autisme 11 uur geleden
Afbeelding
Groenmarkt op zaterdag 11 mei 24 apr, 14:49
Er zijn diverse manieren om zowel aan de fysieke als mentale fitheid te werken. Zo is jongleren prikkelend voor beide. En ja, ook ú kunt dit leren.
Gratis proefles cognitieve fitness voor senioren 24 apr, 12:02
Ester Bertholet.
Hartkloppingen - of toch lentekriebels? 21 apr, 14:26
Sporten, of juist actief zijn binnen een vereniging dragen bij aan de vitaliteit in de brede zin.
SCP-rapport: investeren in vitale senioren blijft erg belangrijk 21 apr, 13:05
Koffie is voor veel mensen synoniem met gezelligheid, gastvrijheid en sfeer. Maar te veel kan nadelig zijn.
Eén kopje koffie: is het zwarte goud ook goed voor senioren? 20 apr, 14:00
Muziekliefhebbers moeten zeker eens een kijkje nemen bij de Muziekbank.
De Muziekbank in de bibliotheek 20 apr, 13:03