Afbeelding

Nieuwe bondgenoot in strijd tegen eikenprocessierups

Algemeen

OLDENZAAL - De overlast van de eikenprocessierups was dit jaar ongekend groot. De gemeente Oldenzaal wil graag voor volgend jaar voorkomen dat de situatie zo erg uit de hand loopt. Hiervoor gaan zij ook een nieuwe bondgenoot inzetten.

Dit jaar waren ruim drie keer zoveel bomen besmet met de rupsen in vergelijking met 2018. De huidige 'bestrijdings'methode omvat het wegzuigen van de rupsen, maar dit blijkt weinig effect te hebben. Daarom worden volgend jaar ook nematoden ingezet in de strijd tegen de eikenprocessierups.

Meer nodig
Het wegzuigen werd gezien als een duurzamer alternatief voor de eerdere inzet van aggressieve bestrijdingsmiddelen. Het probleem is alleen dat het wegzuigen van de rupsen niet echt praktisch is omdat het aantal besmette bomen te groot is. Bovendien worden ze pas weggehaald wanneer de overlast er is, waardoor het niet echt preventief is.

Extra bestrijding
Omdat verwacht wordt dat de overlast ook in 2020 weer groot zal worden, zal naast de traditionele wegzuigmethode ook preventief bestreden worden door de inzet van nematoden. Nematoden zijn microscopisch kleine wormpjes (aaltjes) die rond april worden verspoten over de gehele boomkroon en die zorgen voor infectie van de rupsen waardoor 70-100 procent vroegtijdig afsterft. Een naar verwachting effectieve manier van preventief bestrijden. In de Programmabegroting 2020 wordt voor de bestrijding in totaal €106.148 opgenomen.

Prioriteitsgebieden
Ook de inzet van nematoden zal niet overal toegepast kunnen worden qua kosten en tijdsbelasting. De nematoden zullen alleen worden ingezet op de zogenaamde prioriteit 1 gebieden: scholen, speelplaatsen, gezondheidscentra en locaties met een hoge concentratie mensen in het algemeen. Bij de prioriteit 2 en 3 gebieden (drukke voet- en fietspaden, nesten boven tuinen/woningen, parken, etc.) worden nesten weggezogen.

Ester Bertholet.
Hartkloppingen - of toch lentekriebels? 21 apr, 14:26
Sporten, of juist actief zijn binnen een vereniging dragen bij aan de vitaliteit in de brede zin.
SCP-rapport: investeren in vitale senioren blijft erg belangrijk 21 apr, 13:05
Koffie is voor veel mensen synoniem met gezelligheid, gastvrijheid en sfeer. Maar te veel kan nadelig zijn.
Eén kopje koffie: is het zwarte goud ook goed voor senioren? 20 apr, 14:00
Muziekliefhebbers moeten zeker eens een kijkje nemen bij de Muziekbank.
De Muziekbank in de bibliotheek 20 apr, 13:03
Jan Wegdam met een bijzonder keramiek product, de Breed bek Kikker. (Tekst/foto: Martin Meijerink)
Expositie werken Stichting Art Brut KIK in Stadstheater De Bond 19 apr, 15:56
Afbeelding
Zaaiactie voor de bijen 19 apr, 15:41
Lekker eten, gezelligheid en gemeenschap. Daar draait het om bij het Suikerfeest. (Tekst: Martin Meijerink)
Gezellige afsluiting van de ramadan met het Suikerfeest 19 apr, 15:04
Afbeelding
'Eigenlijk alles mag en dan met een beetje glitter en glamour' 19 apr, 13:12