Afbeelding

Gemeente in actie tegen drugscriminaliteit

Algemeen

OLDENZAAL - Nederland is één van de belangrijkste productenten van drugs. Dankzij de Nederlandse productiviteit en handelsgeest vinden de Nederlandse XTC en andere middelen gretig aftrek in het buitenland. Maar de productie van dit soort middelen brengt wel grote risico's met zich mee; zowel voor de leefomgeving als op sociaal-maatschappelijk vlak.

Afgelopen zaterdag werd een groot drugslab opgerold in Oldenzaal. Het gaat hierbij om een locatie die al langer in de gaten gehouden werd in het kader van een lopend integraal onderzoek.

Grote opzet
In een bedrijfspand aan de Kleibultweg werd een imposant drugslaboratorium aangetroffen. Zaterdag werd onderzoek verricht in het pand, zondag werd het drugslaboratorium opgeruimd. Het ontmantelen van zo'n lab is een specialistische aangelegenheid, omdat er vele chemicialiën gebruikt worden die zeer schadelijk zijn voor de gezondheid en het milieu. Diverse grote tanks met vloeistoffen en containers met gevaarlijke stoffen werden uit het pand gehaald. Een 33-jarige inwoner van Soest werd aangehouden bij de inval in het drugslab. De politie onderzoekt nog de precieze situatie qua huur en gebruik van het pand.

Ondermijning
Naast de inherente risico's voor de omgeving brengt een drugslaboratorium ook andere problemen met zich mee. Zo is dit een vorm van ondermijnende criminaliteit; zaken die een grote impact hebben op de gemeenschap en zorgen voor een lastige vermenging van de boven- en onderwereld. Burgemeester Patrick Welman: "Deze criminele activiteiten tolereren wij niet in onze stad. We drukken eigenaren van panden nogmaals op het hart om goed te controleren aan wie ze verhuren." Onlangs waarschuwde de Provincie Overijssel verhuurders ook al om alert te zijn op deze risico's.

Brede aanpak
Het terugdringen van drugsproductie vergt een brede aanpak en samenwerking tussen diverse overheden en organisaties. Zo kan informatie beter gebundeld worden om patronen op te sporen die duiden op illegale activiteiten.

Ester Bertholet.
Hartkloppingen - of toch lentekriebels? 21 apr, 14:26
Sporten, of juist actief zijn binnen een vereniging dragen bij aan de vitaliteit in de brede zin.
SCP-rapport: investeren in vitale senioren blijft erg belangrijk 21 apr, 13:05
Koffie is voor veel mensen synoniem met gezelligheid, gastvrijheid en sfeer. Maar te veel kan nadelig zijn.
Eén kopje koffie: is het zwarte goud ook goed voor senioren? 20 apr, 14:00
Muziekliefhebbers moeten zeker eens een kijkje nemen bij de Muziekbank.
De Muziekbank in de bibliotheek 20 apr, 13:03
Jan Wegdam met een bijzonder keramiek product, de Breed bek Kikker. (Tekst/foto: Martin Meijerink)
Expositie werken Stichting Art Brut KIK in Stadstheater De Bond 19 apr, 15:56
Afbeelding
Zaaiactie voor de bijen 19 apr, 15:41
Lekker eten, gezelligheid en gemeenschap. Daar draait het om bij het Suikerfeest. (Tekst: Martin Meijerink)
Gezellige afsluiting van de ramadan met het Suikerfeest 19 apr, 15:04
Afbeelding
'Eigenlijk alles mag en dan met een beetje glitter en glamour' 19 apr, 13:12