Achtervolgd door herinnering

OLDENZAAL - In een gunstig scenario lukt het de meeste mensen om nare gebeurtenissen, waar we allemaal mee te maken krijgen in het leven, op een goede manier te verwerken. Dat houdt in dat de herinnering draaglijk wordt, dat je er naar kunt kijken zonder dat je torenhoog in de emotie schiet of erg hoge spanning ervaart. Dit lukt helaas niet altijd.

Niet elke gebeurtenis wordt bij iedereen op dezelfde manier verwerkt. In sommige gevallen is een gebeurtenis, of een reeks gebeurtenissen, zo heftig dat het je blijft achtervolgen. Je merkt dat je, ondanks dat het gevaar geweken is, nog schrikachtig bent, flashbacks ervaart of emoties je blijven overvallen. In zo'n geval kan EMDR therapie mogelijk uitkomst bieden.

Wat is EMDR?
EMDR (Eye Movement Desensitization Reprocessing) lijkt een direct effect te hebben op de manier waarop de hersenen informatie verwerken. Tijdens een EMDR sessie worden oogbewegingen gestimuleerd die lijken op het proces in onze nachtelijke REM slaap. De 'normale' werking van de hersenen om informatie te verwerken wordt op deze manier weer opgestart. Het doel van EMDR is de hevige emotionele lading van de herinnering te doen laten zakken zodat iemand minder gespannen, emotioneel en meer neutraal naar de herinnering kan kijken.

Breed inzetbaar
Aanvankelijk werd EMDR vooral toegepast bij mensen die last hadden van traumatische herinneringen, maar gebleken is dat EMDR ook toegepast kan worden bij meerdere klachten zoals angstklachten, onverwerkte rouw, stress, fobieën en ander soort klachten.

MARLE Praktijk
MARLE Praktijk voor psychosociale therapie biedt onder andere EMDR therapie aan. Voorafgaand vindt er altijd een intakegesprek plaats waarin onderzocht wordt welke therapie ingezet dient te worden. In geval van complexe (traumagerelateerde) problematiek wordt, indien nodig, doorverwezen naar specialistische zorg. MARLE Praktijk voor psychosociale therapie? is gevestigd aan de Zilverschoon 151, 7577 BW in Oldenzaal. Email: info@marletherapie.nl of bel: 06-18 30 74 63.

Meer berichten
 
Auto zoeker